Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

maandag 25 januari 2016

NATIONAL MUSEUM AMSTERDAM - studentenontwerp voor een nieuw Marineterrein (7)

Het is al weer een tijd geleden dat ik enkele van de voorstellen van studenten van Yale University voor de herontwikkeling van het Marineterrein besprak. Er zijn in totaal 9 ontwerpen gemaakt en ik ben tot nu toe tot nummer 6 gekomen. In de luwte van het EU-gebeuren ga ik proberen de laatste 3 voorstellen aan bod te laten komen. Deze keer een ontwerp van Jonas Barre. Hij kiest voor een museumeiland met kleine wooneenheden. Een nieuw Nationaal Museum zou hier een plek moeten krijgen. De invulling hiervan is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt overeenkomsten te hebben met het huidige Amsterdam Museum. Overigens is er inmiddels daadwerkelijk een voorstel om het Amsterdam Museum onder te brengen op het terrein, maar de huidige directeur wil eerst alle opties voor een nieuwe plek onderzoeken voor zich vast te leggen op één enkele locatie.
Ik vind het ontwerp van Barre niet echt uitdagend. De woningen zijn opgezet in grote dichte blokken. Daardoor verdwijnt het open karakter dat door selectieve sloop van een deel van de huidige bebouwing zou kunnen worden bereikt. Behalve de onaangeroerde Voorwerf is er ook vrijwel geen enkele parkachtige omgeving. Een gemiste kans.
Ook de toren vind ik fantasieloos. Een rommelige constructie die eerder het landschap vervuilt dan een icoon voor Kattenburg vormt. De ingetekende personen in zijn sfeerbeelden zijn dan ook illustratief voor het bedachte landschap: ze staan er wat verloren bij.





National Museum Amsterdam
Student: Jonas Barre

The proposed program for the Marine Etablissement takes the original brief to its extremes. How could you give the site an identity and meaning for the city as a whole? And how could this generate enough value?
Jonas Barre’s proposal answers the first question with the introduction of a spectacular viewing tower as part of the new National Museum. The business cases of precedents such as the London Eye or Singapore Flyer were studied to prove that this attraction could generate enough visitors and revenue to warrant the investment. Although reduced significantly from the first sketches, this tower will be the only viewing point that allows the visitor to place Amsterdam in its context: not only the relation between the city centre and the suburbs will become clear but also the relation of the Amsterdam metropolitan region to the surrounding area and the North Sea.
Secondly the proposal includes the creation of micro-units: residential units with a sales price of less than €100,000. Studies show that there is a substantial shortage of units in this price bracket in Amsterdam. Slabs and towers, low- and high-rise were studied to come to a high density, high quality micro unit typology for this particular niche in the market.


dinsdag 19 januari 2016

Marineofficier De Natris teleurgesteld in Minister Blok om uitspraken over Marineterrein



In zijn blog op de site van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) gaat officier De Natris flink te keer tegen Minister Blok van Wonen en Rijksdienst. In een eerdere bijdrage gaf De Natris al aan dat hij beveiligingsproblemen voorzag bij een snelle openstelling van het Marineterrein voor het publiek. Nu vorige week opnieuw een groot stuk van het terrein is vrijgegeven haalt De Natris zijn oude argumenten weer naar voren naar aanleiding van enkele uitspraken van de Minister.
Daarnaast is hij verbolgen over de opmerkingen over de volgens Blok 'deprimerende' architectuur op het terrein. Dit komt volgens De Natris door de jarenlange bezuinigingen op Defensie. Dit lijkt me stug, aangezien het merendeel van de betreffende gebouwen uit de jaren zestig stamt en geheel volgens de toen geldende architectuurnormen is ontworpen. Blok en De Natris hebben blijkbaar beiden een hekel aan de ontwerpen uit die tijd... Dat mag, maar dat valt op dit moment niemand meer te verwijten, en zeker niet de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Dat er geen onderhoud is gepleegd is natuurlijk een andere zaak. En dat er wel degelijk veel van architectonische waarde op het voormalige Marine-Etablissement te vinden is, lijkt me ondertussen wel duidelijk. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar over de te kiezen route voor herontwikkeling van het gebied wel. En dat zal ook zeker gaan gebeuren.
Overigens werd deze week mijn vermoeden bevestigd dat het defensiepersoneel voornamelijk zo treurig is over het afstoten van het terrein omdat ze dan een handige gratis parkeerplaats in Amsterdam Centrum kwijt zijn. Op marineschepen.nl staat hierover een treffende cartoon (zie hieronder).


Het stuk van De Natris op KVMO.nl


Weg met deprimerende architectuur!

Afgelopen jaren heeft de KVMO zich ingezet voor het behoud van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) voor de Koninklijke Marine, Amsterdam en de Amsterdammers. Zo heeft de KVMO eind 2014 een brief naar de Gemeenteraad van Amsterdam gestuurd met het verzoek tot heroverweging van het sluiten van de kazerne in verband met de belangrijke veiligheidsfunctie van het MEA voor de stad. In mijn weblog van 18 mei jl. ‘No can do’ heb ik stilgestaan bij het plan om een fietspad dwars door het (restant) van het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) te laten lopen. Ik vroeg in deze weblog aandacht voor de veiligheid van het defensiepersoneel dat werkzaam is op het MEA. Immers, het MEA wordt pas in 2018 definitief overgedragen aan Amsterdam en kazernes zijn geen openbaar terrein. Ondanks alle (veiligheid)bezwaren zijn de plannen gewoon doorgevoerd. Afgelopen week hebben Minister Blok en burgemeester Van der Laan weer een stuk van het MEA overgedragen aan Amsterdam en het fietsbruggetje en het fietspad feestelijk geopend. Waar een militair of burgermedewerker van Defensie moet voldoen aan een streng veiligheidsonderzoek, onder andere om toegang te krijgen tot militair terrein fiets men in Amsterdam daar gewoon doorheen.

In het Parool laat burgemeester Van der Laan weten dat hij heeft ‘gevochten voor zijn leven’ om er voor zorg te dragen dat het fietspad nog tijdens het EU-voorzitterschap te kunnen openen. In het NRC geeft hij aan ‘zo blij als een konijn te zijn’. Dit alles om Amsterdam te profileren als onbezorgde fietsstad. Daar waar iedere hoofdstad zich in Europa zorgen maakt over terroristische aanslagen en de veiligheid van haar inwoners is een onbezorgde fietsstad één van de belangrijkste aandachtpunten van de Amsterdamse burgemeester. Hij maakt zich geen zorgen over de veiligheid van zijn Amsterdammers, want de burgermeester vindt Amsterdammers daar veel te ‘lief’ voor.
Minister Blok was eveneens aanwezig bij de overdracht van een gedeelte van het MEA omdat hij verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoed. In het Parool valt te lezen dat hij de overdracht niet met pijn in het hart heeft gedaan. 'Geschiedenis is mooi, al was het maar omdat je kunt pronken met iets waar je persoonlijk niets mee te maken hebt gehad. Maar je moet niet blijven hangen in de geschiedenis’, aldus de minister.
De minister scheen zelfs een beetje opgelucht te zijn. Dit omdat hij de architectuur hier en daar deprimerend vond: 'Je kunt veel zeggen van dit terrein, maar niet dat de marine te veel geld heeft uitgegeven aan de huisvesting’ was in het krantenartikel te lezen.
Onze Rijksvastgoed minister zou beter moeten weten. Na jarenlang bezuinigen op de infrastructuur vanwege het incasseren van het vredesdividend kan je niet verwachten dat de gebouwen bij Defensie er op en top fris uitzien. Defensie heeft, gedwongen door deze bezuinigingen, ervoor gekozen om het budget dat haar nog ter beschikking is gesteld zoveel als mogelijk te gebruiken voor haar ‘corebusiness’, namelijk operationele inzet.
Ik kan me goed voorstellen dat het defensiepersoneel deprimerend wordt van dit soort uitspraken. Ook het defensiepersoneel zou dolgraag willen leven en werken in moderne, goed onderhouden kazernes waar de levensstandaard voldoet aan hedendaagse eisen en niet aan eisen uit de ‘geschiedenis’.
Ik nodig onze Rijksvastgoed minister dan ook uit om extra geld vanuit zijn budget ter beschikking te stellen aan Defensie. Extra geld voor architectonisch hoogstaande nieuwe kazernes. We moeten immers niet in de ‘geschiedenis’ blijven hangen en voorkomen dat minister Blok als Rijksvastgoed minister bij iedere bezoek aan een kazerne een deprimerend gevoel overhoudt omdat Defensie de afgelopen decennia niet heeft kunnen investeren in haar vastgoed.




Cartoon door Henk Boomstra/ Wordtgetekend.nl

maandag 11 januari 2016

maandag 4 januari 2016

Cultureel programma EU2016 rond Marineterrein geopend

Op maandag 4 januari werd op de Kattenburgerstraat het culturele programma rond het Nederlandse voorzitterschap van de EU geopend door Minister Koenders en Burgemeester Van der Laan.

'The Wall' is een soort vooroorlogse steiger die langs de muur van het Marineterrein is neergezet. Gemaakt van kaal hout met af en toe een billboard. Hierop wordt elke maand een nieuwe serie kunst tentoongesteld. Jammer genoeg blijken de huidige foto's niet geheel waterbestendig. De foto's zakken uit door het vocht en de witte gedeeltes schijnen donker door.
Van der Laan speelde ukelele tijdens de opening. Waarom is niet geheel duidelijk. 
Overigens is er al ophef ontstaan over één van de bijdragen van Robin de Puy die voor de eerste maand foto's van Amsterdammers heeft gemaakt. De Hell's Angels president Daniel Uneputty staat namelijk prominent afgebeeld. Niet iedereen vindt dat iemand als hij op een dergelijk cultureel evenement thuishoort. Maar ook motorclubs hebben tegenwoordig door heel Europa contact met elkaar, dus misschien zijn zij juist wel de 'New Europeans'...



Reportage van AT5 over de opening:

"The Wall" langs het Marineterrein

Video met rondleiding door Europagebouw op Marineterrein

Blogarchief