Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zondag 7 februari 2016

Alan Turingschool wint Amsterdamse schoolprijs en wil naar Marineterrein



Vanaf het moment dat Neelie Kroes in De Wereld Draait Door het Marineterrein claimde als startup-centrum van Nederland, is deze wens telkens weer als een voldongen feit gepresenteerd door personen en organisaties die hier belang bij hebben. Zelfs de gemeenteraad van Amsterdam voelde op een gegeven moment de hete adem in de nek van deze zichzelf telkens opnieuw opblazende proefballon.
Afgelopen jaar schreef de gemeente een wedstrijd uit voor vernieuwende schoolconcepten. Maar liefst 124 initiatieven werden beoordeeld en 4 scholen krijgen nu steun om ook daadwerkelijk te starten. Zo ook de Alan Turingschool. En ze willen zich vestigen op het Marineterrein.

Uit het juryrapport:

Alan Turing – VVE/PO/VO
De ouders en onderwijsmensen achter de Alan Turingschool vinden dat het onderwijs beter
kan en moet. Het huidige onderwijs sluit onvoldoende aan op de technologische en
maatschappelijke ontwikkelingen en voegt te weinig waarde toe. Dit geldt voor moeilijker
lerende kinderen, of kinderen die in bepaalde vakken zwak zijn en in andere sterk, maar ook
voor de zeer getalenteerde leerlingen. Gebaseerd op Alan Turing. Hij stond aan de basis van
de kunstmatige intelligentie en beschikte over een unieke combinatie van eigenschappen
die wij als leidraad nemen voor wat wij onze leerlingen willen bijbrengen: rekenen en taal,
logica, nieuwsgierig denken, abstract denken, inventiviteit, creativiteit, makervaardigheden,
kennisvakken, gezondheid en sport, doorzettingsvermogen en het
vermogen goed met anderen samen te werken.
Vernieuwen betekent vooral: anders organiseren. Dat doen wij aan de hand van de
nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent excellent onderwijs, dat bovendien gelijke
kansen creëert voor kinderen uit verschillende sociale klassen. Zo biedt de Alan
Turingschool een traploze overgang van primair naar voortgezet onderwijs, die een kind op
zijn eigen snelheid kan maken. Daarnaast willen we een school zijn die beter aansluit op het
leven van een druk gezin. De Alan Turingschool is een integraal kindcentrum, open van 8 tot
18 uur, 45 weken per jaar, waar ruimte is voor verlengde schooltijd, huiswerk en
ontspanning. Vier ambities staan centraal: foutloos rekenen, schrijven en lezen; denkende
doeners; breed opgeleide wereldburgers, gezondheid
Verwacht startjaar: schooljaar 2018-2019
Schoolgrootte: onduidelijk
Locatie: Marine terrein (Centrum)
De Alan Turingschool heeft een intentieverklaring met ASKO over verdere samenwerking Initiatiefnemer: Fleur Gribnau

Beetje jammer van de overbodige spatie in Marineterrein. Maar ja, zelfs het Rijksmuseum heet tegenwoordig RIJKSSPATIEMUSEUM...
De reden voor de school om zich op het Marineterrein te willen vestigen is de aanwezigheid van startups en creatieve bedrijven. Hierdoor zou een soort uitwisseling van kennis moeten ontstaan.
Punt is natuurlijk dat nog lang niet zeker is of er een substantiële startup-community gaat blijven als het terrein uiteindelijk ontwikkeld gaat worden. Neelie Kroes heeft het allang niet meer over het Marineterrein en enkel andere startup-goeroes claimen het terrein nog steeds mede in haar naam. De school zou zich natuurlijk uitstekend op tijdelijke basis in één van de binnenkort leegkomende gebouwen kunnen vestigen, maar een definitieve plek lijkt me in dit stadium een wat voorbarige wens. De huidige (vooralsnog tijdelijke) huurders hebben niet voor niets een beperkte huurperiode gekregen van de Rijksoverheid, die de panden op dit moment nog in bezit heeft en verhuurt. 

Het Parool over de Alan Turingschool:

ALAN TURINGSCHOOL Abstract denken en inventiviteit Het liefst zouden de mensen achter de Alan Turingschool een gebouw op het Marineterrein krijgen. Tussen de creatieve ondernemers die hier gevestigd zitten past hun school, geïnspireerd op de getalenteerde wetenschapper Alan Turing, uitstekend. Leerlingen van 4 tot 18 jaar kunnen er straks terecht voor onderwijs dat aansluit bij de technologische vernieuwingen van onze moderne wereld. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van je talenten langs kernthema's als rekenen en taal, logica, nieuwsgierig denken, abstract denken en inventiviteit. "Bovendien bieden we een traploze overgang van basis- naar voortgezet onderwijs, die elk kind op zijn eigen tempo kan maken," zegt schoolmaker Martin Bootsma. Een integraal kindcentrum moet de school worden, waar kinderen het hele jaar door terechtkunnen voor onderwijs en buitenschoolse activiteiten. Of dat onder eigen of andermans bestuur zal zijn, is nog niet duidelijk. Momenteel zijn er gesprekken gaande met het katholieke en oecumenische schoolbestuur ASKO. Bootsma: "We houden alle opties open." Wanneer wil hij de eerste leerlingen ontvangen? "Als het aan mij ligt in 2016 al, maar dat is wellicht wat optimistisch. Augustus 2017 zou ook een heel mooi moment zijn."


UPDATE: De school vestigt zich toch niet op het Marineterrein, maar gaat een samenwerking aan met basisschool De Pool op Wittenburg, onderdeel van de ASKO-groep.

Blogarchief