Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 11 juli 2018

Wethouder Kock over claim op Marineterrein: Defensie wil ruim 50%, maar dat gaat niet gebeuren!

Vandaag heeft de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening van wethouder Udo Kock vernomen hoe volgens hem de gemeenteraad verder moet in de nieuw ontstane situatie rond het Marineterrein. Nu Defensie heeft aangegeven niet te willen vertrekken moet Amsterdam zich herbezinnen op de te volgen strategie. Kock deed een voorzet waarin hij voorstelt niet op de rem te trappen, maar constructief door te gaan met een gezamenlijke herontwikkeling van het terrein.

Defensie wil volgens Kock om twee redenen op het terrein blijven: vanwege de veiligheidsaspecten (terreurdreiging) en om de dienst werving en selectie zichtbaar te houden. Daarvoor heeft men een helikopterlandplaats en de sportvelden nodig.  Het Rijk blijft het daarnaast eens met de afgesproken  kernvoorwaarden voor herontwikkeling: een goed ontwerp, wonen en werken in een innovatie-district, en verbinding met de omliggende wijken.

Kock wil dus graag proberen op basis van de bestaande bestuursovereenkomst door te gaan, maar garandeert geen succes. Stoppen met het project is echter geen optie als het aan de wethouder ligt. Het uitvoeren van de twee door Defensie gewenste functies op een zo klein mogelijk oppervlak is voor hem het uitgangspunt. Van het simpelweg opeisen van zoveel mogelijk grond kan dus geen sprake zijn, aldus Kock.

Hieronder een kort verslag van de vergadering uit Het Parool.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raadsleden ontstemd over besluit Defensie

DOOR: MICHIEL COUZY 11 JULI 2018, 16:06 ; PAROOL

Amsterdamse raadsleden en wethouder Udo Kock zijn 'verbaasd en verbijsterd', 'geschrokken' en 'teleurgesteld' over het besluit van Defensie om op het Marineterrein te blijven. Het is nu redden wat er te redden valt.

Een paar weken geleden was Udo Kock nog blij dat hij zich als wethouder bezig gaat houden met het Marineterrein. Maar op 19 juni volgde de teleurstelling, toen hij vernam dat Defensie toch blijft op het stukje Amsterdam achter het Scheepvaartmuseum. "Sommigen van u kennen mij een beetje en weten dat omgaan met teleurstellingen niet mijn sterkste kant is."

Teleurgestelde reacties vanuit politiek
De Amsterdamse politiek is domweg verbouwereerd door het bericht dat Defensie, in strijd met de gemaakte afspraken, terug komt op de afspraak om te vertrekken van het Marineterrein, zo bleek woensdagmiddag tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad.
"Een onaangename verrassing," zei Carolien de Heer (PvdA). "Wij zijn verbaasd en verbijsterd," aldus Nienke van Renssen (GroenLinks). Anton van Schijndel (Forum voor Democratie) vroeg zich af of de gemeente niet kan eisen dat Defensie zijn afspraken nakomt, die zijn tenslotte vastgelegd in een contract.

Afspraak van de baan
Defensie zou volgens deze afspraken plaats maken voor een nieuwe stadswijk met woningen, bedrijven en recreatieruimte. De gemeente was al gevorderd met het maken van plannen hierover, maar die kunnen in de prullenbak. Defensie blijkt toch te hechten aan een plek in Amsterdam vanwege de veiligheid en voor werving van nieuw personeel.

Toen Kock dit besluit vernam, pakte hij direct de auto om in Den Haag te horen wat er aan de hand is. Daarna volgden nog twee gesprekken met het ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken (Vastgoed), waarbij ook waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen aanwezig was.
"Uiteindelijk is het heel eenvoudig," aldus Kock, "zij willen op het terrein blijven. Daar kun je van alles van vinden, maar daar kunnen we niet veel tegen doen. We zouden de overeenkomst kunnen ontbinden of Defensie aan afspraken houden, maar daar schieten we niets mee op. Want dan hebben we niets." 


Zijn voorstel is om te redden wat er nog te redden valt. "De hamvraag is of we op minder dan het hele terrein functies van Defensie kunnen combineren met iets moois voor de stad. Dat is verdraaide lastig, maar niet onmogelijk. Het is de moeite waard om dit vervolgtraject in te gaan."

Hij gaf aan dat Defensie ruim de helft van het terrein claimt, maar dat is voor Amsterdam onbespreekbaar. Amsterdam eist voldoende ruimte voor wonen en werken en dat het terrein wordt verbonden met de rest van de stad.

Blogarchief