Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 12 juli 2018

Nemo breidt tijdelijk uit naar het Marineterrein met expositieruimte en lab



foto: Mariano Mantel


Vandaag meldt Het Parool:

Nemo breidt uit naar het Marineterrein

Nemo maakt de oversteek naar het Marineterrein. Het wetenschapsmuseum gaat daar in een voormalige sporthal op zoek naar oplossingen voor stedelijke problemen.

DOOR: BIEN BORREN 13 JULI 2018, 07:43 HET PAROOL

Het is niet zo dat we uit ons jasje groeien," zegt Nemo-directeur Michiel Buchel. "We hebben onze drukke dagen, maar ruimtegebrek is niet de reden voor de uitbreiding."
Nee, de Studio - zoals de nieuwe locatie van Nemo gaat heten - wil Buchel als een zogenaamd laboratorium gebruiken, waar nieuwe programma's vorm moeten krijgen. Het is voor het eerst dat het Amsterdamse wetenschapsmuseum fysiek uitbreidt.
Buchel: "Nemo heeft met name als doel kinderen en jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en technologie. Met de Studio verleggen we de focus naar volwassenen en studenten en snijden we complexere onderwerpen aan."

Laagdrempelig
De Nemo-aanpak verdwijnt niet volledig. Buchel: "Juist het laagdrempelige en toegankelijke van Nemo verhuist met ons mee naar het Marineterrein."
De nieuwe locatie noemt de directeur 'vrij ideaal'. "We komen in een rijke omgeving terecht waar mensen op verschillende manieren onderzoek doen naar de toekomst van de stad. Daar willen we op voortborduren. Welke transitie moet de stad bijvoorbeeld ondergaan om in de toekomst leefbaar en aangenaam te blijven? Op dit soort vragen willen we een antwoord vinden."
De Studio wordt geen permanente expositieruimte. "Je moet het zien als een proefkeuken waarin we met partners en studenten stedelijke problemen onder de loep nemen. Uitkomsten daarvan tonen we zeker, de Studio moet ook een soort etalage worden voor ingenieuze oplossingen."

Basketbalringen
Het lab dat Buchel voor ogen heeft, vindt onderdak in één van de voormalige sporthallen van de marine. "De basketbalringen hangen nog aan de muur."
Nemo heeft geen last van de gewijzigde plannen rond het Marineterrein, nu Defensie heeft besloten te blijven. Het wetenschapsmuseum mag het gebouw alleen voor de komende vijf jaar gebruiken. Daarom wordt het een simpele verbouwing. "We gaan geen hele grote investeringen doen. Het moet een flexibele ruimte worden, een echt lab. Verwacht geen prestigieus gebouw."
Vanuit het vertrouwde kopergroene gebouw is het nieuwe pand bijna te zien. Buchel: "Maar er zit nog een aardig stukje water tussen. Het zou helemaal mooi zijn als we een eenvoudige pontverbinding of een brug van de Nemo-pier naar het Oosterdok kunnen realiseren. Maar dat is aan de gemeente."
De Studio toont naar verwachting in de zomer van 2019 de eerste tentoonstelling. Het laboratorium wordt al eerder in gebruik genomen.


Blogarchief