Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 11 juli 2018

Parool: kaart nieuwe indeling Marineterrein circuleert al onder betrokken partijen

Vandaag in Het Parool: Gemeente Amsterdam woedend op Defensie om plotselinge draai.





-------------------------------------------------------------------------------------------


Het Parool
Nieuws; Blz. 3 

HANNEKE KEULTJES 
11 juli 2018 woensdag 

Defensie pakt op valreep deel Marineterrein terug

Defensie vertrekt toch niet van het Marineterrein. Met de gemeente Amsterdam is overeengekomen dat de eerdere afspraken voor een vertrek worden gewijzigd. Defensie zegt 'zichtbaar' aanwezig te willen blijven in de stad in verband met 'de veranderende veiligheidssituatie'. 

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De gang van zaken is zeer teleurstellend voor de gemeente, die grote plannen had met de ontwikkeling van het terrein waar de Koninklijke Marine en andere defensieonderdelen al 360 jaar zit. De stad heeft er innoverende bedrijven, recreatiegebied en woningen gepland. Een woordvoerder van wethouder Udo Kock wil geen reactie geven op de nieuwe situatie die nu is ontstaan.

Nationale veiligheid
Minister Ank Bijleveld (Defensie) zegt in een verklaring dat er 'dwingende redenen' zijn om een groter deel van het complex in het centrum van de stad te behouden. Volgens haar is het belangrijk zichtbaar te blijven in de hoofdstad en is de kazerne 'een belangrijke locatie' als het gaat om werving van nieuwe militairen. "Het Marineterrein is strategisch gelegen in de hoofdstad en met de helikopterlandingsplaats belangrijk voor de openbare orde en de nationale en internationale veiligheid."
Het gebruik van die huidige helikopterlandingsplek wordt wel 'zo snel mogelijk afgebouwd' omdat het vliegen met helikopters het gebruik van het terrein belemmert. Op het terrein moet op een andere, veilige plek een nieuwe landingsplaats komen. De 'forse herindeling' van het terrein komt voor rekening van het ministerie van Defensie.
Jarenlang ontruimde Defensie stapsgewijs het Marineterrein, maar pal voor 1 juli - de afgesproken vertrekdatum - gaf de krijgsmacht aan zich te hebben bedacht. Volgens de gemeente kwam Defensie op 19 juni met dat bericht. Het ministerie zette ineens in op behoud van de helft van het terrein.
Het getreuzel van Defensie had te maken met de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college van b. en w., zeggen bronnen. Het ministerie wilde geen afspraken maken met het oude college uit vrees dat een nieuw college dat weer zou torpederen. Daarom moest er worden gewacht, stelt een ingewijde. "We hebben heel bewust gekozen om op het laatste moment naar de gemeente te stappen. De vraag was: met wie gaan we onderhandelen? Dat maakte het ingewikkeld."

Voor het blok
Na de onverwachte mededeling van Defensie zijn er 'twee tot drie' gesprekken geweest tussen het ministerie en de gemeente. De eerste keer dat de twee partijen om tafel gingen, was er sprake van grote ergernis bij de gemeente, stellen bronnen. "Ze waren woest dat ze op het laatste moment voor het blok werden gezet."
Inmiddels is de uitkomst van de gesprekken duidelijk: de Koninklijke Marine houdt meer terrein. Hoeveel ruimte Defensie uiteindelijk op het Marineterrein krijgt, is formeel nog onderwerp van overleg. Naar verluidt circuleert er al wel een kaart waarop de verdeling is gemaakt. Daar is ook de locatie van de nieuwe helikopterlandingsplaats op ingetekend.
Het besluit om het Marineterrein te verlaten en te verkopen stamt uit 2011, toen het ministerie van Defensie 1 miljard euro moest bezuinigen. In 2013 werd een overeenkomst gesloten met Amsterdam: het rijk zou het terrein stap voor stap verlaten en de grond zou een openbare functie voor de stad krijgen.

Blogarchief