Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 7 juli 2016

Bouwkundig Weekblad uit 1968 over nieuwe kantine MarineterreinOnderdeel van de nieuwbouw op het Marineterrein, die in de jaren zestig plaatsvond als gevolg van de herstructurering van het gebied, was de Kantine voor Korporaals en Manschappen. Ook deze werd ontworpen door Bureau F.C. de Weger, maar had een eigen architect, ir. O. Sluizer. Alhoewel ook hier van prefab-elementen gebruik is gemaakt heeft de kantine veel meer een eigen karakter dan de andere gebouwen die De Weger voor het terrein uittekende. Zoals het Bouwkundig Weekblad in 1968 schreef:

Bij de uitwerking is gezocht naar geleding en toch continuïteit van ruimten door plattegronden, niveauverschillen en verlaagde plafonds. Hierdoor voelt men zich, ook bij geringe bezetting, b.v. gedurende de weekeinden, toch niet verloren in dit gebouw.

Tijdens een eerdere open dag op het Marineterrein mocht ik eens rondlopen door het gebouw, dat nu een functie als Evenementen Centrum heeft. Het is inderdaad een doolhof-achtig gebouw dat, ondanks zijn grootte, knus aandoet.
Jammer genoeg is in de loop der jaren het originele ontwerp nogal hardhandig aangetast. De slanke betonnen dakrand is afgetimmerd met lompe brede panelen. Hierdoor hebben de terrassen op de eerste verdieping ook aan schoonheid ingeboet. De raampartijen zijn verkleind en de vlakverdelingen zijn volledig uit balans geraakt. Ook is de karakteristieke schoorsteen verdwenen.Naar mijn mening zou de kantine ook in toekomstige plannen voor het Marineterrein bewaard moeten blijven. Maar niet na een grondige reconstructie. Hopelijk bevinden de oorspronkelijke elementen zich nog onder de later toegevoegde panelen en kan het gebouw in oude staat hersteld worden. Het zou een schitterende buurtfunctie kunnen gaan vervullen. Er bevindt zich al een filmzaal in het oorspronkelijke ontwerp, dus een bioscoop met horeca zou een voor de hand liggende optie zijn. In de plint is dan plaats voor buurtwinkels en kleine bedrijfjes.

Klik op de afbeeldingen om de pagina's uit het Bouwkundig Weekblad beter te kunnen zien.

Blogarchief