In de haven van het Marineterrein was tot voor kort enkel plek voor de boot van Pension Homeland en eventueel een verdwaalde meerkoet. Maar in de toekomst zou dit wel eens een populaire plek kunnen worden om als buurtbewoner je zwemcapaciteiten op orde te brengen. Baantjes trekken in een afgesloten stukje water, midden in het centrum, in de open lucht.
Een maand geleden trof ik een van de studenten die voor Bureau Marineterrein onderzoek heeft gedaan naar de geschiktheid van de haven als zwemplek. We ontmoeten elkaar in Pension Homeland - een mooie plek direct naast de haven waar het zwemmen uiteindelijk zou moeten gaat plaatsvinden. Maarten Erich (foto links) is sinds begin dit jaar samen met Evie Cox en Merrit Beck bezig de waterkwaliteit, de bodemgesteldheid en de ecologie van het water te onderzoeken. Ze doen dit in het kader van Tesla Minor, een project voor Masterstudenten in de Natuurwetenschappen, Wiskunde of Informatica.
Maarten vertelt dat Tesla Minor meer is dan een simpel onderzoeksproject. Het is vooral praktisch en zit vol uitdagingen. Er wordt veel nadruk gelegd op groepsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. De theorie is dat een project beter verloopt als je jezelf en de anderen beter kent. Daarnaast wordt er veel gesport. Ook dit versterkt het groepsgevoel en door veel te bewegen zit je lekkerder in je vel. Het is niet enkel met je neus in de boeken en met een stofjas aan het lab in. De studenten gaan er op uit en proberen oplossingen te verzinnen die daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.
Zo ook op het Marineterrein. Waternet monitort al enkele maanden de waterkwaliteit aldaar. En die is meestal vrij goed. Er is amper verkeer van boten en dus wordt het enigszins vervuilde slib op de bodem van de haven niet of nauwelijks omgewoeld. De studenten zien ook weinig andere problemen met het water op deze plek.
Maarten is als aquatisch bioloog ook geïnteresseerd in de ecologie van het water in de haven. Hij vertelt enthousiast over de mosseltjes die je onder je bootje in de grachten kunt vinden. Het veelvuldig voorkomen van deze soort is een teken van een schoon leefmilieu. En dat geeft dan weer hoop voor de zwemmers onder ons!
Het enige punt blijft de aansprakelijkheid. Als men er een officiële zwemplek van wil maken moet de veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Zowel wat betreft de gezondheid van de zwemmers, alsook het eventuele verdrinkingsgevaar. Op dit moment kan en wil niemand over deze beide punten permanent uitsluitsel geven.
Bureau Marineterrein heeft het water inmiddels wel vrijgegeven. Let wel: het zwemmen in de haven is geheel op eigen risico! Het is dus (nog) geen officiële zwemlocatie. Voorlopig misschien wel beter. Zo wordt het geen druk stadsstrand - iets waar drie Amsterdamse gemeenteraadsleden wel op in lijken te zetten. We gaan gewoon in alle rust baantjes zwemmen. Nu het mooie weer nog...
Foto's: Bureau Marineterrein & Guus Teunisse & Tesla Minor