Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 17 oktober 2015

Kanon uit 1806 tijdelijk terug op Marineterrein

Afgelopen zomer werd bij het slopen van een steiger in het Amsterdam-Rijnkanaal een 19e-eeuws kanon gevonden. Het kanon is een flinke jongen van 3.25 meter en weegt ongeveer drie ton. Afdeling Monumenten en Archeologie van gemeente Amsterdam ging op onderzoek uit en kwam er achter dat het kanon waarschijnlijk afkomstig is van een fabriek uit Luik, waar het begin 19e-eeuw is besteld door de Marine om te dienen als scheepsgeschut. Het kanon heeft daarna een tweede leven gekregen bij de kustverdediging langs de Zuiderzee. Uiteindelijk is het kanon geĆ«indigd als meerpaal langs de oever van het kanaal; precies op de plek waar het onlangs is gevonden. Het kanon werd gisteren naar de plek gebracht waar het mogelijk ooit aan boord van een oorlogsschip is gehesen; het Marineterrein. Hier zal het enkele dagen te zien zijn.



Lang Kanon van 36 pond
Na de vondst van het kanon werd Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam ingeschakeld om het historische voorwerp te onderzoeken. Het ijzeren scheepskanon, met een lengte van 3,25 meter en een gewicht van 3.565 kg, is een gangbaar 19de-eeuwse marinekanon dat in 1806 in Luik werd gegoten. Dit type kanon was bekend onder de naam 'Lang Kanon van 36 pond'. Het kanon heeft jarenlang dienst gedaan bij de kustverdediging. De vindplaats, de knik tussen de Zeeburgerdijk en de Diemerzeedijk, was eeuwenlang een strategische plek waar de Zuiderzee kon worden overzien. Na 1870 werden kanons van dit type afgedankt en dit exemplaar is als een meerpaal in de IJ-oever beland. In 1892 werd het eiland Zeeburg aangelegd, waarna de oude oever onderdeel werd van het huidige Amsterdam-Rijnkanaal.

Het NOS Radio 1 Journaal was bij de Dienst Archeologie van de gemeente Amsterdam op bezoek en maakte een kort verslag.




Blogarchief