Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 10 oktober 2015

Belgen en Nederlanders maken samen replica 17e eeuws Marineterrein

Wel eens van een diorama gehoord? Voor mij was de term nieuw.
Wikipedia legt het als volgt uit:
Een diorama (ook: kijkkast) is een (vaak museale) opstelling waarbij voorwerpen zodanig staan opgesteld dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid wordt getoond.



Modelbouwer Dirk Wuyts uit Vosselaar, BelgiĆ« startte begin 2014 een project om samen met mede-modelbouwers uit BelgiĆ« en Nederland een replica op schaal (een diorama dus) van de Kattenburgerscheepswerf ten tijde van de 17e eeuw te bouwen. Daarvoor ging men in verschillende archieven op zoek naar bouwtekeningen en andere afbeeldingen van onder meer het huidige Scheepvaartmuseum (toen het magazijn van de Admiraliteit van Amsterdam) en het Werfgebouw. De afgelopen tijd is er al flink gebouwd en binnenkort wordt er gekeken of er na voltooiing een plek kan worden gezocht om het diorama permanent ten toon te stellen. De bouwers zouden die plek het liefst ergens op het Marineterrein zien. Het project moet in maart 2017 klaar zijn, want de opzet van het hele gebeuren is de herdenking van Nicolaes Witsen (1641 - 1717), burgemeester van Amsterdam van 1682 tot 1706 en schrijver van het boek 'Al oude en hedendaagse scheepsbouw en bestier'.
Op de foto's de eerste bouwwerkjes. Ik vraag me alleen wel af of alles klopt met het werkelijke Werfgebouw. Maar het is natuurlijk nog niet voltooid, dus misschien oordeel ik te vroeg. En daarnaast gaat het bij een diorama om een 'mogelijke werkelijkheid'.


Blogarchief