Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 3 oktober 2015

Hengelo Bier gebrouwen op Marineterrein

Twente op het Marineterrein. Dat is wat we binnenkort kunnen verwachten. In de microbrouwerij in Pension Homeland (Homeland Brew) zal namelijk niet alleen hun eigen PSU-bier worden gebrouwen (15 oktober klaar), maar ook Hengelo Bier.
De eigenaar van deze merknaam, Herbert Capelle, was al enige tijd op zoek naar een plek om het bier weer nieuw leven in te blazen, en vond deze in Amsterdam. Er was een complete verhuizing van een in onbruik geraakte brouwinstallatie uit Duitsland voor nodig, maar als het goed is kunnen we aan het einde van het jaar een speciaalbier met de naam Hengelo bier verwachten.
Zie hieronder een artikel uit de Twentsche Courant over de plannen.



En wéér is Hengelo Bier terug

Datum: 01-10-2015
Bron: De Twentsche Courant Tubantia

De microbrouwerij staat in Amsterdam, maar de ingrediënten komen uit deze regio. En de hop zelfs uit Hengelo. 

HENGELO/AMSTERDAM 

Hengelo Bier is over enkele maanden weer terug. Het is de derde comeback. Maar nu niet meer als pils. Eind dit jaar komt er een bijzonder type 'eindejaarsbier' op de markt. En dat wil Hengeloër Herbert Capelle voortaan elk jaar herhalen. Met grondstoffen uit deze regio, waaronder hop uit Hengelo. De 'nieuwe' brouwerij staat in Amsterdam en gaat ambachtelijke biertjes produceren, op een steenworp afstand van het Scheepvaartmuseum. Capelle is de brandmanager: de man die verantwoordelijk is voor de merkontwikkeling. 
De brouwinstallatie komt uit Gronau en was onderdeel van het oude stadsbrouwcafé Dinkellager. Een microbrouwerij, met een capaciteit van duizend liter. Capelle ontdekte de niet meer in gebruik zijnde brouwerij al in 2010. "Verwaarloosd, helemaal onder de duivenpoep, de elementen hadden er vrij spel." Zijn interesse was echter meteen gewekt en hij stapte naar de eigenaar. "Ik heb hem 10.000 euro geboden, maar hij wilde er 100.000 euro voor hebben." De koop ging dus niet door. Later ontmoette hij Joost Carlier, via een sponsorcontract van Hengelo Bier. Carlier was vroeger manager van Normaal en organisator van het Lochem Festival. In 2010 verkocht hij zijn evenementenbureau LOC7000 om investeringmaatschappij Cloese Holding op te richten. En Carlier vond het wel interessant om in zo'n brouwerijtje te investeren. 
Begin dit jaar stapten de twee weer naar de eigenaar in Gronau, met een nieuw bod. Capelle: "Dat lag ook aanzienlijk lager dan zijn vraagprijs. Maar hij heeft het uiteindelijk wel geaccepteerd." De installatie werd gedemonteerd en naar Amsterdam vervoerd, naar het Marineterrein, waar het in juli weer in elkaar werd gezet en opgeknapt. Eerst had Capelle nog locaties in en rond Hengelo bekeken. "Maar die gingen te veel kosten. Dat zou aanzienlijke investeringen vergen." Het werd dus Amsterdam. Carlier kende de exploitant van hotel Pension Homeland op het Marineterrein, die graag een microbrouwerij bij het restaurant wilde. De installatie is er klaar voor, volgende week begint het proefbrouwen. "Het worden speciaalbieren. Bovengistend, licht doordrinkbaar", meldt brandmanager Capelle. De rode draad: het traditionele eindejaarsbiertje. Hengelo Bier. Nooit hetzelfde, elk jaar een andere receptuur. En geen pils. "Een eenmalige editie: op is op. Duizend liter." En te koop bij de Hengelose slijterijen. 
Capelle is nog altijd eigenaar van het merk, dat hij twee keer op de markt probeerde te zetten, in 2007 en 2010. "Het wordt me nog vaak gevraagd wanneer Hengelo Bier terugkomt. Het bleek vooral goed te lopen als kadootje." Vandaar dat hij het Hengelose speciaalbier uit Amsterdam rond de feestdagen wil presenteren. De receptuur ligt nog niet vast. De hop komt in elk geval uit Hengelo. Langs de spoorlijn in Hengelo Zuid groeit genoeg, heeft Capelle al gezien. Hij is al wezen plukken.
Foto: Herbert Capelle bij de microbrouwerij in Amsterdam. (Michel Beskers)

Blogarchief