Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 12 september 2015

Slaapkamer Vincent van Gogh op Marineterrein

Met de huidige vergrijzing lijkt een evenement als de Open Monumentendag al snel op een bejaardensoos. Maar op het Marineterrein viel dat dit weekend alles mee. Bij de verschillende rondleidingen door voormalig marineman Hans Bartelsman was de gemiddelde leeftijd lager dan ik had verwacht. Nu ken ik het terrein inmiddels vrij goed, maar er was ons deze keer een bezoekje aan het slaapvertrek van Vincent van Gogh beloofd en dus heb ik me alsnog aangemeld om mee te lopen met Hans.
Van Gogh kwam in mei 1877 in Amsterdam aan, vastberaden om zich daar voor te bereiden op een studie theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn oom Jan van Gogh was directeur van de Marinewerf en woonde in het werfgebouw, op de hoek tegenover het huidige Scheepvaartmuseum. Hij had een studeer- en slaapkamer voor Vincent ingericht en dus bevond Vincent zich dagelijks te midden van de werklui en scheepshellingen.
In zijn brieven aan broer Theo beschrijft hij het leven op de werf en zijn wandelingen op de Oostelijke eilanden. Uiteindelijk lukte het Vincent niet om de studie succesvol te volbrengen en dat was de reden dat hij in de zomer van 1878 Amsterdam weer verliet en naar zijn ouders in
Etten vertrok.
De rondleiding van Bartelsman ging inderdaad via het historische gebouw aan de Voorwerf. De binnenkant is in het verleden compleet gestript en ontdaan van originele ornamenten. Zo ook de toenmalige kamer van Vincent. Alleen de Directiekamer is vrij recent in oude staat hersteld. Jammer genoeg is deze ruimte voorlopig niet meer voor het publiek toegankelijk omdat deze is verhuurd aan een commercieel bedrijf. Wat rest is het uitzicht, maar ook daar is natuurlijk weinig van over. De toenmalige Kattenburgerbrug is inmiddels vervangen en de pakhuizen aan de Nieuwe Vaart vrijwel allemaal verdwenen.