Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zondag 6 september 2015

Marineterrein Kattenburg 'gebombardeerd' in de oorlogsfilm Dirty Heroes (1967)

In de jaren zestig kwam een genre films op dat zich voornamelijk richtte op de Tweede Wereldoorlog. Ze werden meestal geproduceerd door Italianen en werden dan ook wel Macaroni Combat-films genoemd. Vaak speelden er Amerikaanse acteurs in die al op hun retour waren.
De film Dirty Heroes uit 1967 speelt zich voor een groot deel af in Amsterdam, en wel op het toen braak liggende deel van Kattenburg. Als achtergrond diende het Marine-Etablissement, met de Voorwerf, het Rijksmagazijn (nu Scheepvaartmuseum) en het Marinepaleis (woonblok voor officieren en gesloopt ten behoeve van de IJtunnel) af en toe prominent in beeld. Men heeft niet alle nieuwbouw uit die tijd kunnen verbergen tijdens het draaien, en dus zien we geregeld typische jaren zestig bouw in een film die zich afspeelt in 1945. Hieronder een compilatie van de belangrijkste scenes die het Marineterrein als achtergrond hebben en de trailer waarin een mooi luchtshot zit (01:59) van een bombardement op Kattenburg!