De kop van het internetartikel heeft wat meer 'spin' dan die in de papieren versie:
"Marineterrein wordt met AMS Institute een innovatiedistrict"
Zo lijkt het alsof innovatieve bedrijvigheid de enige invulling zal gaan worden van dit 'district'.
Maar in het stuk wordt nergens gerept over het feit dat de Principenota, waarin de plannen voor een dergelijk innovatief bedrijventerrein zijn opgenomen, vorig jaar door de gemeenteraad is afgekeurd. Het gebrek aan woningen en de eenzijdige kijk op het Marineterrein (zonder naar de rest van de Oostelijke Eilanden te kijken) kon een meerderheid van de partijen in de raad niet bekoren.
AMS Institute wordt vast een mooie toevoeging, maar of men enkel andere opleidingen, bedrijven en wat expats als buren zal krijgen moet nog blijken.
Parool 23-3-2018
Marineterrein wordt met AMS Institute een innovatiedistrict
Het Marineterrein op Kattenburg wordt een 'innovatiedistrict'. De stadsonderzoekers van AMS Institute en honderden studenten strijken er neer. 'Het Marineterrein wordt een living lab in het kwadraat.'
DOOR: BART VAN ZOELEN 28 MAART 2018, 12:14
Uiteraard gaan de stadsonderzoekers van AMS Institute ook hun nieuwe thuisbasis bestuderen. Als ze na de zomer het Tropeninstituut verruilen voor het Marineterrein, volgen ze met sensoren de passantenstromen en het energieverbruik, net als op andere plekken in de stad. Zoals ze ook de ontwikkeling van dit nieuwe stukje stad monitoren - voor, na en tijdens de metamorfose - op de manier waarop ze rond de stations ook de impact van de Noord/Zuidlijn helpen onderzoeken.
De in 2014 als 'derde universiteit' gepresenteerde samenwerking van het Amerikaanse MIT, TU Delft en de Wageningen Universiteit is in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) uit zijn jasje gegroeid. Op Kattenburg krijgt AMS Institute vier keer meer ruimte voor de onderzoekers en de masteropleiding die de komende jaren naar tweehonderd studenten wil groeien.
Daar komt nog een eigen werkplaats bij en veel buitenruimte op het Marineterrein, die ze naar hartenlust kunnen gebruiken voor hun experimenten. Nog deze zomer komen in het haventje twee prototypes te liggen van Roboat, het onderzoeksprogramma naar autonoom varende, onbemande vaartuigen.
Met de verhuizing kiest het instituut ook voor de levendigheid van het centrum. Want daar is het instituut - voluit: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions - voor opgericht: als levend laboratorium voor de duurzame, leefbare en slimme stad van de toekomst. "Het Marineterrein wordt een living lab in het kwadraat," zegt wetenschappelijk directeur Arjan van Timmeren.
TomTom
Om de groei van het instituut op te vangen werden verschillende plekken in en om de stad bekeken, waaronder het KIT zelf. Maar uitbreiding daar was geen optie, ook al door de populariteit van dat gebouw bij organisaties rond duurzaamheid en mondialisering.
"Het was altijd al het doel om verder de stad in te trekken," zegt Van Timmeren. "Het KIT is een mooie plek, maar zo zonder buitenruimte is het op een bepaalde manier toch een bastion. Dat hopen we op deze manier een beetje te slechten."
Op het Marineterrein zijn ook al meer innovatieve bedrijven neergestreken, van start-upbolwerken (Makerversity, VR Base) tot kennisinstellingen rond duurzame energie (Amsterdam Smart City, Alliander DGO). "En er volgen er meer," weet Van Timmeren al.
Ook zijn er al meerdere opleidingsinstituten voor ict'ers gevestigd, zoals Growth Tribe en The App Academy. Daar kwam onlangs nog de nieuwe ict-school Codam bij, van TomTom-topvrouw Corinne Vigreux. Zij wil in september beginnen met 250 studenten die in drie jaar leren programmeren, ook al om te voorzien in de schreeuwende behoefte aan ICT'ers op de arbeidsmarkt.
Toen Neelie Kroes in 2015 van start ging als start-upambassadeur zag ze het Marineterrein al helemaal voor zich als broeinest voor nieuwe technologiebedrijven: 'Tech Wharf'. Maar het Bureau Marineterrein ziet liever een wat organischer, geleidelijke ontwikkeling als innovatiedistrict. "Met als kernwoorden: leren, kennis en het aantrekken van talent," zegt directeur Liesbeth Jansen. Daarom is ze ook zo blij met de komst van AMS Institute.
Geen grote techbedrijven
Er is ook al wel belangstelling geweest van grotere bedrijven, voor de vestiging van dure hoofdkantoren. Maar dat is nou net niet de bedoeling, vindt Jansen. Een aparte onderzoeksafdeling van bedrijven die op het Marineterrein alleen hun 'research and development' onderbrengen, dat houdt ze wel goed voor mogelijk.
"Maar alleen ook weer als ze openstaan voor samenwerking met andere onderzoekers op het terrein. Als plek waar talent samenkomt is het terrein interessanter voor de stad dan wanneer we er één groot techbedrijf onderbrengen."
Voor AMS Institute betekent de verhuizing naar het Marineterrein op Kattenburg ook een nieuwe stap op weg naar bestendiging van het instituut dat over zeven jaar op eigen benen moet staan. Van de stad en de drie universiteiten kreeg het instituut voor tien jaar budget mee, daarna moet het zichzelf bedruipen.
"Dit is een grote investering voor de universiteiten," zegt Van Timmeren. "Die laten opnieuw zien dat ze niet even een subsidie van de gemeente kwamen ophalen. Als het aan ons ligt, zijn we een blijvertje."