Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

maandag 11 september 2017

VVD: "Plannen voor handel en commercie op Marineterrein politieke keuze."

Dit weekend reageerde Tjakko Dijk, gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam, in het Parool op de eerdere kritiek van GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens op de plannen voor het Marineterrein zoals Burgemeester en Wethouders die onlangs presenteerden. Dijk stelt dat die herontwikkelingsplannen, zoals ze zijn verwoord in de Principenota Marineterrein, vanuit een politieke keuze zijn opgesteld. Dat zou kunnen verklaren dat veel van de externe adviezen zoals die bijvoorbeeld in het rapport "Koers Houden" zijn opgeschreven niet in de Principenota terecht zijn gekomen. Wellicht paste dit politiek gezien niet helemaal in het plaatje.
En dan is er nog iets waar Dijk mijns inziens niet helemaal duidelijk over is: "De VVD kiest er juist voor om meer ruimte te bieden aan mensen met een middeninkomen, op zoek naar een middenhuur- of koopwoning, waar nu groot gebrek aan is.", zegt hij in het stuk. In de Principenota wordt echter (tenminste een deel van) de woonruimte gereserveerd voor de werknemers van de internationale bedrijven die zich op het Marineterrein zouden moeten gaan vestigen. Het is maar helemaal de vraag of die werknemers de 'hardwerkende Amsterdammers' zullen zijn die op dit moment zo hard op zoek zijn naar een woning.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------



Handel en commercie 

De 'behoefte van de stad' moet leidend zijn bij de toekomstplannen voor het Marineterrein, aldus Jorrit Nuijens in Het Parool van dinsdag. Daar ben ik het mee eens. Alleen: waar de stad behoefte aan heeft is geen vaststaand gegeven, maar onderdeel van politieke meningsverschillen.

GroenLinks wil simpelweg meer plek in Amsterdam voor mensen die gesubsidieerd leven. Broedplaatsen, atelierwoningen, nog meer sociale huur. Allemaal op kosten van andere Amsterdammers. Dat is een keuze. De VVD kiest er juist voor om meer ruimte te bieden aan mensen met een middeninkomen, op zoek naar een middenhuur- of koopwoning, waar nu groot gebrek aan is. Aan topbedrijven die hier banen komen brengen en daarvoor goede kantoorruimte op een toplocatie nodig hebben. Inderdaad een Amsterdam waar geld wordt verdiend door hardwerkende Amsterdammers, in een mooie en groene omgeving. Met handel en commercie, voor GroenLinks een vies woord, is deze stad immers groot geworden.

Tjakko Dijk, gemeenteraadslid VVD
Parool 9-9-2017

Blogarchief