Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 28 september 2017

Bureau Marineterrein: publieksenquête over Principenota is met opzet sturend



Informeren zonder discussie
De afgelopen weken waren er verschillende momenten waarop buurtbewoners, huidige huurders van bedrijfsruimtes op het Marineterrein en andere belangstellenden informatie konden verkrijgen over de plannen voor de herontwikkeling van het terrein zoals het College van Burgemeester en Wethouders die onlangs in de Principenota naar buiten heeft gebracht.
Bureau Marineterrein had op de Voorwerf een ruimte ingericht met een grote luchtfoto op tafel waarop het terrein in context met de omgeving te bekijken was. Tijdens mijn bezoek werd duidelijk gemaakt dat er door bezoekers wel opmerkingen op de voorgenomen plannen konden worden gemaakt (graag zelfs), maar dat het niet de bedoeling was om in discussie te gaan met de mensen die vanuit Bureau Marineterrein de plannen moesten toelichten. Het ging dus voornamelijk om informeren en luisteren naar bezwaren. 

Sturende enquête 
Men bleek overigens van mijn kritiek op de mijns inziens zeer sturende enquête van Bureau Marineterrein over de plannen op de hoogte te zijn en gaf een opzienbarende verklaring. Dit is namelijk precies de bedoeling geweest! "Door de voorgenomen plannen zo duidelijk mogelijk en stevig neer te zetten, hebben we geprobeerd iets uit te lokken", aldus het Bureau. Ik was nog niet op de hoogte van deze 'methode' van publieksonderzoek en heb grote twijfels over de professionele waarde hiervan. Dat deelnemers bezwaren op hoofdpunten nauwelijks kwijt kunnen lijkt me een vreemde manier om respons proberen te krijgen. We wachten de uitkomst van dit onderzoek dan maar weer af.

foto: Bureau Marineterrein

Blogarchief