Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

dinsdag 5 september 2017

Marinemensen houden hoop op blijvende aanwezigheid op Marineterrein

In een artikel in De Telegraaf van vandaag wordt de kwestie van de verdwijnende startlocatie voor de Amsterdam City Swim aangehaald. Volgende zomer zal gastheer Defensie namelijk vrijwel geheel vertrekken van het Marineterrein en dus zal de organisatie van het zwemevenement waarschijnlijk op zoek moeten naar een alternatief. De krant sprak enkele marinemensen die echter nog steeds hopen op een niet volledig vertrek uit Amsterdam. Vooralsnog lijkt dat tevergeefs. De huidige plannen zijn namelijk om enkel de afdeling Werving en Selectie op Kattenburg te laten blijven.



Foto: Unilever Benelux

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

City Swim kijkt met argusogen naar vertrek mariniers

5 september 2017 dinsdag -Telegraaf - Amsterdam
door Mascha de Jong

Amsterdam - Het openstellen van het marineterrein volgend jaar zomer kan gevolgen hebben voor de Amsterdam City Swim. Het zwemevenement moet voor de start wellicht uitwijken naar een andere plek in de stad.
De City Swim was afgelopen weekend weer een succes. In zes jaar tijd is het ludieke initiatief om geld in te zamelen voor de spierziekte ALS (met destijds driehonderd geïnteresseerden) uitgegroeid tot een mega-evenement met volle grachten en drieduizend zwemmers die zondag het koude water trotseerden. Er werd 1,7 miljoen euro opgehaald voor de bestrijding van de ziekte.
Het succes van de City Swim is volgens organisator House of Sports mede te danken aan de gastvrijheid van de mariniers op het zogenoemde Etablissement, hartje Amsterdam. Dat gaat heel geordend: iedereen moet zich identificeren. Maar eenmaal binnen is het een feest. Grote witte tenten staan op het terrein opgesteld met her en der zitjes, een podium, kleedkamers en voor de ALS-patiënten extra faciliteiten.

Mede-eigenaar Koen Hermens van House of Sports praat met verhulde trots over het evenement. „Wij staan in het dagelijks leven sporters, bonden en bedrijven bij. De Amsterdam City Swim heeft een speciale plek in ons hart. Het evenement draait volledig om de bestrijding van ALS. We gaan hier in ieder geval mee door zolang ALS in de wereld is."
Hermens hoopt dat er een oplossing wordt gevonden voor de startplek van de City Swim. Hij voorziet met het vertrek van de mariniers onzekerheid voor de grote vlonder, die de mariniers op hun terrein verzorgen. Hermens: „Wij kijken met een schuin oog naar wethouder Eric van der Burg. Hij draagt de sport een warm hart toe."
Zowel vanuit de Stopera als vanaf het marineterrein wordt een slag om de arm gehouden. Eric van der Burg ziet de verhuizing van de mariniers deze zomer niet als een onmiddellijke breuk met de City Swim. ,,En als gemeente vinden wij het zeker belangrijk om dit soort evementen in Amsterdam te organiseren." De mariniers zelf hebben nog geen duidelijkheid over hoe de verhuizing er precies uit gaat zien. Een marinier: „Misschien dat enkele gebouwen op het terrein toch van de marine blijven en dan is de City Swim wellicht ook welkom." De organisatie van de City Swim wil zo snel mogelijk duidelijkheid.


Blogarchief