Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 5 april 2017

Architect Arna Mackic cynisch over toekomst Marineterrein



Vandaag verscheen in het Parool een interview met architect Arna Mackic. Ze maakte vorig jaar een ontwerp voor een groot object in de haven van het Marineterrein. Een gigantisch kompas zou sociaal verbindend moeten gaan werken door het verleden van Amsterdammers naar voren te halen. Blijkbaar heeft haar plan geen goedkeuring gekregen, want aan het eind van het interview verzucht ze dat er op het terrein 'straks weer gewoon hotels zullen worden gebouwd'.
Ik kan niet in de toekomst kijken, maar er is bij gemeente en rijk in ieder geval de intentie de maritieme geschiedenis onderdeel te laten blijven van dit stukje Amsterdam.
In de strategienota staat letterlijk: "Het Marineterrein zal een op de 400-jarige historie gebaseerde maritieme beschermende kracht vasthouden en uitwerken." 
Met of zonder het kompas van Mackic...


Uit het Parool (5 april 2017):
[...]
"Normaal kijken we wat niet-westerse steden kunnen leren van westerse steden," zegt ze. "Maar de tijd is gekomen dat we andersom kunnen kijken. Die verwoeste steden worden gedwongen hun eigen cultuur en identiteit opnieuw op te bouwen. In Amsterdam staan we voor een andere taak: hoe gaan we nieuwe collectieve plekken maken, waar we ons kunnen verbinden met de nieuwe bevolkingsgroepen."
'Gewoon weer hotels'
Een voorbeeld: het Marineterrein. Na 350 jaar weer open voor het publiek en destijds de plek waar boten werden gebouwd die de Nederlandse handelsvloten beschermden.
Toen ze bij studio RAAAF werkte, heeft ze er al eens een ontwerp voor gemaakt: een driedimensionaal kompas, waar bezoekers kunnen uitzoeken wie de oma van hun oma was. Zo komen de Amsterdammers van nu - van alle rangen en standen - erachter waar de wortels zijn van hun familie van vier generaties terug liggen.
Mackic: "Die rijke geschiedenis van Amsterdam, dat we allemaal nieuwkomers in de stad zijn, komt daarvandaan. Een ideale plek om ons te verbinden, maar helaas weten we allemaal dat er straks weer gewoon hotels worden gebouwd."

Blogarchief