Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 25 juni 2015

Kan Governors Island een voorbeeld zijn voor het Marineterrein?

Het ontwerp van West 8 voor Governors Island voor de kust van Manhattan geeft het eiland, dat jarenlang ontoegankelijk is geweest voor het publiek, een schitterende nieuwe functie. Kunst, cultuur en recreatie met een schitterend uitzicht op het Vrijheidsbeeld, Manhattan zelf en de bedrijvigheid van de havens.
Het Marineterrein en Governors Island  hebben vele overeenkomsten: een militair verleden, de nabijheid van de stad, een potentieel punt voor vergezichten, de relatief geïsoleerde positie.
Er is al vaak geopperd om het Marineterrein om te vormen tot één groot park, maar de vraag is of de politiek zo ver wil gaan. Nu de huizenmarkt weer aantrekt en de middeninkomens schreeuwen om een betaalbare plek om te wonen, zal waarschijnlijk slechts een deel van het terrein vergroend worden. Hopelijk laat men zich dan in ieder geval inspireren door wat Adriaan Geuze en zijn team van West 8 realiseren op Governors Island. Hieronder een video waarin de invulling van het park wordt getoond aan de hand van een animatie. Let vooral op de schitterende zichtlijnen die gecreëerd worden door van de gesloopte gebouwen heuvels te maken.





Blogarchief