Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 7 november 2018

Defensie sorteert voor op nieuwe afspraken rond Marineterrein

Onderhandelingen tussen Amsterdam en Rijk
Nadat Defensie eerder dit jaar -tegen de afspraken in- toch besloot het Marineterrein op Kattenburg niet te verlaten ontstond er een patstelling tussen de gemeente Amsterdam en het ministerie van Defensie. Besloten werd om opnieuw te gaan onderhandelen over een nieuwe verdeling van de grond tussen de stad en de krijgsmacht. Er circuleert al een kaart met een verdeling zoals Defensie die graag zou willen, maar volgens de gemeente zijn de onderhandelingen nog niet afgerond.
In december van dit jaar vindt er namelijk een bestuurlijk overleg tussen de partijen plaats waarbij er tot een Go of No Go voor een nieuwe verdeling wordt besloten. Tot die tijd zou het netjes zijn als beide partijen even pas op de plaats zouden maken. Defensie is echter niet benauwd om alvast een voorschot op de uitkomst te nemen.
Zo zagen we al dat men een extra hek langs het voormalige opleidingsgebouw bij de haven heeft geplaatst. Een nogal passief-agressief gebaar als je het mij vraagt. Een andere ontwikkeling kwam afgelopen week naar buiten.



Ongedierte in de Defensie-keuken op Kattenburg
Uit het Jaarverslag 2016 van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (PDF) over Defensie-cateraar Paresto:


"In 2016 heeft een jaargesprek plaatsgevonden met de bij het Defensie-toezicht betrokken inspecteur van de NVWA. Er zijn afspraken gemaakt over de samenwerking voor de komende jaren en is gesproken over de ontwikkelingen op voedselveiligheid gebied binnen beide organisaties. Op 20 april kwam een melding binnen bij de IMG van de NVWA over ernstige plaagdierenoverlast op de Paresto-locatie Marine Etablissement Amsterdam, waar op dat moment de EU-top plaats vond. De IMG heeft direct contact gezocht met het bureau Veiligheid Kwaliteit Arbeidsomstandigheden & Milieu (VKAM) van de Divisie Facilitair & Logistiek (DF&L) om het probleem te bespreken. De dag daarna is onder leiding van de IMG een bijeenkomst belegd op de Paresto-locatie in Amsterdam met alle betrokken partijen. Dit heeft direct geleid tot een adequate aanpak van het plaagdierenprobleem."

In augustus 2017 schreef De Telegraaf dat Defensiepersoneel had gemeld dat de situatie nog steeds niet optimaal was op alle Paresto-locaties. Daarop reageerde Defensie-zegsman Jurriaan Esser met de mededeling dat met het Rijksvastgoedbedrijf werd gesproken over onder meer nieuwbouw en renovatie van keukengebouwen. Hij benadrukte dat ’veel kazernes in ons land oud zijn en mede daardoor een gewild doelwit blijven voor ongedierte’.

Nieuwe Defensie-keuken op Marineterrein Amsterdam
Defensie bracht afgelopen vrijdag naar buiten dat men op verschillende locaties nieuwe keukens gaat bouwen dan wel renoveren. Ook op het Marine-Etablissement Amsterdam gaat men volgend jaar investeren in renovatie of nieuwbouw. Daarmee loopt men dus duidelijk vooruit op het bestuurlijke overleg dat volgende maand nog moet plaatsvinden tussen de gemeente Amsterdam en het Rijk. Blijkbaar gaat Defensie ervan uit dat het gedeelte van het terrein waarop de keukens zijn gevestigd niet zullen worden overgedragen aan de stad. Of zou men een mooie, nieuwe keuken voor de buurt willen achterlaten? Het zou kunnen, maar ik denk dat ik het antwoord al weet...


UPDATE 21-11-2018: wethouder Kock laat in de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening het volgende weten:


Wethouder KOCK heeft een mededeling naar aanleiding van een berichtje in Het Parool over het Marineterrein en het ombouwen van keukens in de personeelsafdeling van Defensie. Het is niet zo dat dat vooruitloopt op de ontwikkelingen daar. Het vervangen van die keukenapparatuur is vooral wegens hygiënevoorschriften ingegeven. Het heeft dus niets te maken met een mogelijke overdracht van het Marineterrein.


Mevrouw RENSSEN heeft een vraag richting wethouder Kock naar aanleiding van diens mededeling van zojuist over het Marineterrein. Zij concludeert dat het vervangen van die keukens dus niet gezien hoeft te worden als een teken van voortdurende aanwezigheid van Defensie. Zij wil weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de onderhandelingen. 

Wethouder KOCK kan daar nu niets over zeggen, maar hij geeft aan dat het vervangen van de vaatwasser niet leidt tot een grotere kans dat Defensie daar zal blijven. Die onderhandelingen lopen. Zodra daar mededelingen over gedaan kunnen worden, zal hij dat snel doen.

Als Defensie deze zomer was vertrokken zoals afgesproken was deze investering überhaupt niet nodig geweest. Maar het is hoe dan ook hilarisch dat Defensie spreekt van nieuwbouw dan wel renovatie bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser...

Blogarchief