Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 7 april 2018

Visie van nieuwe programmeerschool Codam op lesgebouw Marineterrein

Codam
In september start er op het Marineterrein een nieuwe opleiding naar Frans voorbeeld.
In een lesgebouw dat nu nog achter de defensie-hekken verborgen ligt begint dan een programmeerschool waarvoor geen vooropleiding of collegegeld nodig is. Codam, zoals de opleiding gaat heten, zal 24 uur per dag voor de leerlingen geopend zijn.

Bak beton
Maar is dat lesgebouw ook een mooi gebouw?
Niet iedereen is gecharmeerd van de vele jaren-zestig-gebouwen op het Marineterrein. Ik ben hierin wat milder en wil wel bekennen dat ik bijvoorbeeld het Congresgebouw dat in het midden van het terrein staat, zou het zijn oorspronkelijke staat zijn gebleven, ronduit schitterend vind.
Waardering voor specifieke tijdgebonden architectuur komt soms pas na vele decennia op gang. De jaren-tachtig-architectuur van het lesgebouw waarin Codam zich zal vestigen kan mijn waardering (nog) niet wegdragen. De mensen van Codam blijkbaar ook niet, want op hun website schittert een artist-impression die deze bak beton wel heel erg leuk opkalefatert. Opvallend genoeg zijn er houten frames als toevoeging aan de bestaande bouw ingetekend. Net als bij gebouw 027E dat al eerder dankzij het ontwerp van Bureau SLA zeer mooi ontworpen houten zonweringen kreeg.

Renderporn
Wat krijgen we door Codam voorgeschoteld? Een mooi kikkerperspectief, blauwe lucht (vooruit, met enkele wolkjes), hippe vogels voor de deur (maar liefst 2 skateboards!) en een paarse dot bloemen in het sappige gras. 'Renderporn' heet zoiets. Een lokkertje voor de studenten. 
Maar dat heeft zo'n opleiding natuurlijk helemaal niet nodig. Ik denk dat de talenten vanzelf toe zullen stromen. Al zouden ze in een vochtige kelder aan de slag moeten. Omarm de lelijkheid!
Luistertip voor verblijf in dit gebouw: Programming - Inhalt

Foto 1: lesgebouw in de huidige staat.
Foto 2: impressie van Codam.
Daaronder nog wat foto's van het huidige lesgebouw.
Klik op de foto's om ze te vergroten.Blogarchief