Persbericht:
AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL MAAKT DEELNEMENDE KUNSTENAARS BEKEND
AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL MAAKT DEELNEMENDE KUNSTENAARS BEKEND
Het centrum van Amsterdam verandert van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 weer in het grootste openlichtmuseum ter wereld. Tijdens de zesde editie van Amsterdam Light Festival verlichten kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten de Amsterdamse grachten en het Marineterrein Amsterdam. De organisatie van het lichtkunstfestival maakt vandaag de deelnemende kunstenaars bekend, die maar liefst 35 werken gaan presenteren. Zo stelt de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei grenzen ter discussie door een zeven kilometer lange lichtlijn als een grens door de stad te trekken.
Lennart Booij, creatief directeur Amsterdam Light Festival: “We zijn erg trots op de internationale line-up van Amsterdam Light Festival. Ieder jaar weer mogen we hier de internationale top op het gebied van art en design verwelkomen. Ook de Nederlandse deelnemers zijn veelal internationaal actief.”
Op het water
Engelse deelnemers aan de waterexpositie van Amsterdam Light Festival zijn kunstenares Rona Lee en Studio Balmond. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Viktor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. De Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door Lauren Ewing en Ben Zamora, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen zijn opwachting en ook is er een werk van de Duitse Claudia Reh te bewonderen.
Aan land
Aan de landexpositie op het Marineterrein Amsterdam nemen de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network deel. Uit Japan zijn er Takeo Sugamata en Yasuhiro Chida (zie foto hierboven) en ook het Italiaanse ATI Suffix levert een bijdrage. Daarnaast zijn er kunstwerken van Reanne Niceforo & Phil Sutherland uit Canada, Moritz Waldemeyer en Liubov Moskvina uit Duitsland en is er werk van de Iraanse kunstenaars Shima Jahani, Zoha Khaniki & Sina Hasanlou.
Limited edition
Ai Weiwei heeft speciaal voor Amsterdam Light Festival een werk gecreëerd in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 100 stuks. Verkrijgbaar via Amsterdam Light Festival. De opbrengst van de serie draagt bij aan de realisatie van Weiwei’s kunstwerk ‘thinline’, dat een prominente rol heeft tijdens het festival. Op 29 november is er een speciale meet & greet met de kunstenaar, die de serie na het festival oplevert.
Thinline van Ai Weiwei
Met het kunstwerk 'thinline' stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie: wie bepaalt eigenlijk grenzen en wie beheerst ze? Wie mag een grens oversteken en wie wordt geweigerd? Ai Weiwei tekent letterlijk een grens door de stad, die de gehele vaarroute van het festival volgt. Dit doet hij door een zeven kilometer lange lichtlijn langs en door de Amsterdamse grachten te trekken. Ai Weiwei heeft zich laten inspireren door de eroev, een grens die Orthodoxe joden zichzelf stellen met behulp van een dunne lijn in de stad, waarbinnen zij tijdens de Sjabbat objecten buiten hun huis kunnen vervoeren.
Een greep uit de 35 kunstwerken van Amsterdam Light Festival
Het Engelse Balmond hanteert een ontwerpmethodologie en artistieke visie waarbij vragen over de relatie tussen vorm en orde in de kern van het leven centraal staan. Het werk ‘Infinita' begint als een driehoekige vorm berekend door de Gulden Snede - een nauwkeurige wiskundige verhouding in de natuur - en ontwikkelt zich door tot kristalgroei.
HOH Architecten is een in Amsterdam gevestigd multidisciplinair kantoor dat op alle vlakken van het ‘stedelijk toneel’ werkzaam is. Het werk ‘Lighten the Light’ draait om de verlichting die leven mogelijk maakt in een stad, maar die we voor lief lijken te nemen: de straatlantaarn.
Lynne Leegte is een Nederlandse beeldhouwer. Naast autonome werken maakt ze locatiespecifieke installaties op bijzondere plekken. Elk werk evolueert vanuit een idee en niet vanuit de technische grenzen van een specifiek medium. Haar kunstwerk bestaat uit twee metalen frames, ongeveer vier meter hoog, gemonteerd op het hek en wordt aangelicht door led-strips en reflecterende verf. De twee kerkramen weerschijnen in de gracht als baken van troost en veiligheid op een plaats waar sinds de zeventiende eeuw een schuilkerk van de doopsgezinde gemeenschap staat.
De Engelse Rona Lee is beeldend kunstenaar en werkzaam in fotografie, video, beeldhouwkunst, performance en digitale media. Haar ‘A Necessary Darkness’ is gebaseerd op het simpele uitgangspunt van het omkeren van donker en licht. Een vuurtoren wordt in een bron van duisternis veranderd, waardoor de gevestigde associaties tussen licht en donker op losse schroeven komen te staan.
De Amerikaanse lichtkunstenaar Ben Zamora creëert met zijn werk 'Myth' een dialoog tussen de bezoekers en hun omgeving. Zijn twaalf meter hoge sculptuur dient als krachtig baken en benadrukt de universele en social impact van de stad. Zamora verzorgde twee producties tijdens Holland Festival dat in juni plaatsvond.
Het Nederlandse kunstenaars- en ontwerpersduo Justus Bruns en Mingus Vogel werken samen onder de naam VOUW. Speciaal voor het festival maken zij een lichtkaart van Amsterdam, zwevend boven de gracht. De installatie 'Stadstaren' zet de wereld even op zijn kop: zo’n blik van veraf op de stad is normaal gesproken alleen vanuit het vliegtuig te zien, maar bevindt zich nu boven het hoofd van bezoekers en vervangt even de sterrenhemel. VOUW geeft zo een impressie van onze ‘voetafdruk’ van licht die ons bestaan de ruimte inzendt.
De installatie van Moritz Waldemeyer (hij heeft onder andere techkleding ontworpen voor Lady Gaga en Jamiroquai) bestaat uit hoge wanden, gemaakt van zachtblauwe organza met ingeweven LED-lichtjes. Ze schitteren om toeschouwers heen en hun schijnsel weerkaatst in de glanzende stof. Met elke stap raken bezoekers steeds verder verwijderd van de buitenwereld en oriënteren wordt moeilijker, net als tijdens een diepzeeduik. In die veilige cocon, die alle indrukken van buiten filtert, ontstaat een mysterieus nieuw universum.
Waterexpositie: 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018
Landexpositie: 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018
Over Amsterdam Light Festival
Van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 vindt de 6e editie van Amsterdam Light Festival plaats. 35 kunstwerken en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad, op en rond de grachten.
Kunstenaars zijn deze editie uitgedaagd om binnen het thema ‘Existential’ te werken. Met Existential wil Amsterdam Light Festival bezoekers stimuleren na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt. Onder de werken bevindt zich een bijzonder kunstwerk van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei.
Zoals elk jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De waterexpositie presenteert een groot aantal lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten, die dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur verlicht zijn (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Diverse rederijen bieden een vaarroute langs deze lichtkunstwerken aan. Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018. De kunstwerken zijn van 17.00 tot 22.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Deze expositie, op loopafstand van station Amsterdam Centraal, kan door bezoekers op eigen initiatief worden bekeken en is zonder vaste looproute te verkennen.
www.amsterdamlightfestival.com