Spontaneous City werkt mee aan Marineterrein
De samenwerking wordt door Spontaneous City International als volgt omschreven:
[Spontaneous City] is working together with the team of the Atelier Rijksbouwmeester and the Municipality of Amsterdam on developing a set of strategic “spatial starting points” (Nota van Uitgangspunten) for the future of the Marineterrein, a historical site in the heart of Amsterdam. The goal is to create a breeding ground for an International Innovation District with an adaptive development strategy. The project aims to embed the former secret Navy area into the eastern part of the city center, by using the magnificent marine and cultural site features, and by opening the area for everyone.Gert Urhahn en de spontane stad
Spontaneous City International is mede opgericht door Gert Urhahn, lange tijd werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Hij houdt zich tegenwoordig vooral bezig met advisering waarbij hij zijn theorie van de spontane stad centraal stelt.
Onderstaand de uitleg van dit concept op zijn eigen website. De uitgangspunten sluiten mooi aan bij de principes van de nieuwe omgevingswet waar ik eerder aandacht aan heb besteed.
Urhahn pleit voor de spontane stad. Dit concept gaat uit van de gedachte dat de stad gemaakt wordt met en door haar bewoners. Een stad moet ruimte bieden aan onverwachte (organische) ontwikkelingen, kansen die zich voordoen, gebruikers die zich aandienen en een breed scala aan initiatieven. Ruimte voor verandering is de basis van een duurzame, aantrekkelijke stad. Dit geldt zowel tijdens het planproces als wanneer een project gerealiseerd is. In onze plannen zoeken we altijd de balans tussen wat je moet vastleggen en waar je ruimte kunt laten voor gebruikers. Dit doen we bij voorkeur met de (toekomstige) gebruikers. Dat is de spontane stad!
Nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling gloren. De tijden van grote groei liggen achter ons. Toch zijn wij optimistisch. We zien dat overal nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling gloren. Steeds meer bewoners, ondernemers en collectieven zetten zich in voor de verbetering van de leefomgeving. Ook gemeenten en ontwikkelaars herpakken zich in rap tempo en geven vorm aan hun nieuwe rol. Nieuwe perspectieven samengebracht vormen de ‘spontane stad’. Een stad gebouwd op initiatief, Hollandse ondernemersgeest en publieke ambities. Co-creatie en de spontane stad zijn nauw met elkaar verbonden. In de spontane stad is immers een belangrijke rol weggelegd voor initiatieven van stakeholders. Co-creatie betekent in onze visie vanaf het begin van een project samen optrekken, waarbij altijd ruimte is voor nieuwe partijen.
Een veelheid aan partijen is de basis voor diversiteit en een gemengde stad. De energie van initiatiefnemers is de motor voor transformatie. Hoe meer partijen, des te ingewikkelder? Urhahn verwelkomt deze complexiteit. Vanuit de gedachte van co-creatie werken wij juist graag samen met veel verschillende partijen. Ook als dat discussie oplevert. We zijn in staat om met grote groepen tot nieuwe ideeën te komen. Onze mensen gebruiken daarbij ruimtelijke middelen zoals maquettes en voorbeelden van elders om te inspireren en los te maken.