Dit blog is verplaatst naar:
maandag 11 april 2016
Zwemmen in de haven van het Marineterrein
Vanaf het moment dat bekend werd dat het Marineterrein geleidelijk openbaar zou worden zijn er plannen naar voren geschoven voor een stadsstrand dan wel een drijvend zwembad in het haventje. Nou ben ik zelf geen fan van zand, maar van zwemmen in open water des te meer.
Waternet doet al geruime tijd gerichte metingen naar de zwemveiligheid van het Amsterdamse grachtenwater. De kwaliteit hiervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals onder andere gifstoffen in het aangevoerde water uit de Rijn, de temperatuur van het water, de omwoeling van de bodem door scheepsbewegingen en de eventuele overstort van riolen in het oppervlaktewater bij hevige regenval.
De haven van het Marineterrein lijkt hier in theorie zeer goed te scoren op een groot aantal punten (aannames geheel voor mijn eigen rekening!): De waterkwaliteit van de Rijn is al enige tijd zeer behoorlijk. Er zal weinig omwoeling zijn doordat er op deze locatie vrijwel geen verkeer van vaartuigen plaatsvindt. En de riolering op Kattenburg is als één van de weinige buurten in het centrum gescheiden in een net voor huishoudens en een net voor hemelwater. Of dit op het Marineterrein zelf ook daadwerkelijk zo is, is overigens niet duidelijk, want blijkbaar staatsgeheim. Op de openbare kaarten van Waternet heeft het terrein namelijk helemaal geen riool... Maar er is dus waarschijnlijk geen sprake van overstort van vuil water bij hevige regen. Een onderzoek naar de mogelijkheid hier te kunnen zwemmen zou hierin duidelijkheid kunnen scheppen.
Waternet is in samenwerking met enkele partners een project begonnen om op verschillende plekken in de stad zwemmen in open water mogelijk te maken. Daarvoor plaatst Rademacher de Vries Architecten vlonders in de grachten, zogenaamde Amsterdecks, waaronder een sensor hangt die real-time de waterkwaliteit monitort. Deze informatie wordt gedeeld via een app waardoor je in één oogopslag kunt zien waar het veilig is om een frisse duik te nemen. Amsterdecks worden dus gemaakt door Rademacher de Vries Architecten, in samenwerking met Waag Society en Waternet, en met subsidie van Stichting DOEN en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Amsterdecks nodigt buurtbewoners, beleidsmakers, investeerders, ondernemers en iedereen die wil bijdragen aan het project uit om contact op te nemen en bij te dragen aan een schone en duurzame toekomst voor Amsterdam. In 2016 beginnen ze met de aanleg van Amsterdecks en zoeken daarom allianties en samenwerkingsverbanden door heel Amsterdam.
Stuur een mail naar info@amsterdecks.com en wellicht kunnen we binnenkort zwemmen in de haven van het Marineterrein.
Labels:
amsterdam,
kattenburg,
kattenburgerstraat,
marineterrein,
Oosterdok,
plannen,
toekomst