Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 1 april 2016

Toekomstvisie Volksvlijt 2056 laat Marineterrein vrijwel geheel onder water verdwijnen



Van 12 april t/m 3 juli zal in de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland de tentoonstelling Volksvlijt 2056 plaatsvinden. De insteek is om een toekomstbeeld (2056) van de stad te schetsen, van waaruit burgers en professionals verder hun talenten kunnen ontwikkelen en wellicht hun dromen kunnen laten uitkomen. Hoe moet de stad er in de 2056 uitzien? De initiatiefnemer Zef Hemel hoopt in ieder geval dat de sfeer in de stad zal veranderen: positiever en ambitieuzer.
Als onderdeel van deze tentoonstelling worden de maquettes van de Winter School 2016 van de Academie van Bouwkunst geƫxposeerd, evenals een grote maquette van de binnenstad. Daar zit een ontwerp bij met een vrij rigoureuze doorsteek van de Oostelijke eilanden en het Marineterrein. In project 'Diaspora' wordt bij de Oostelijke Eilanden een nieuw open havengebied gecreƫerd. Hiermee wordt verwezen naar het koloniale verleden van Amsterdam. Dit is volgens de ontwerpers ook zichtbaar gemaakt. "Het is een vrijhaven waar mensen van verschillende culturen elkaar in vrijheid kunnen ontmoeten en handel drijven."
Meer over deze toekomstvisie voor het Marineterrein en de Oostelijke eilanden na opening van de tentoonstelling.