Elders in het interview vertelt hij dat OMA in gesprek is geweest over de visieontwikkeling van het Marineterrein. Met wie hij precies in gesprek is geweest wordt niet vermeld, maar het zou geïnitieerd zijn door Neelie Kroes. Hij prijst de kleine bureaus die op dit moment al werk verrichten op het terrein, en zegt dat de huidige projecten van beperkte omvang daarvoor ook geëigend zijn. OMA wil Kroes en de ministeries graag adviseren over de te volgen strategie voor deze 'proeftuin'.
Of dit een advies is enkel voor het huidige hergebruik van de bestaande bebouwing of ook voor toekomstige nieuwbouw laat men in het midden. Daarnaast vraag ik me af of Neelie Kroes wel de juiste persoon is om aan te adviseren. Voor zover ik weet heeft zij namelijk geen enkele officiële rol in de toekomst van het Marineterrein.
Drie weken geleden suggereerde Oscar Kneppers van Rockstart nog dat OMA zeer geïnteresseerd is om het terrein op epische manier te ontwikkelen. Nu beweert de algemeen directeur van OMA dus dat het Neelie Kroes was die (slechts) om advies heeft gevraagd en dat het bureau hier (in ieder geval voorlopig) niets te zoeken heeft om iets groots neer te zetten. Wie weet hoe het echt zit mag het zeggen. Het is maar hoe je een verhaal wilt spinnen...
Foto: OMA - ontwerp voor Prince Bay - Shenzhen
Van Architectenweb:
David Gianotten: we moeten samen visies ontwikkelen
18-3-2016 - 09:38 Tekst Ronnie Weessies
Eind 2014 werd David Gianotten aangesteld als managing-partner-architect bij OMA. In die rol zet hij de strategie uit en bewaakt hij de cohesie binnen het wereldwijd opererende bureau. Ook werkt de 42-jarige architect nog aan projecten en is hij sinds dit collegejaar hoogleraar aan de TU Eindhoven. Ondanks zijn drukke leven had hij tijd voor een interview met Architectenweb. In het tweede en laatste deel geeft Gianotten zijn visie op de architectenpraktijk en onderwijs. “Als we niets doen, is de Nederlandse architectuur straks misschien niet meer zo belangrijk.”
[...]
Inhalen
Als Nederlandse architecten elkaar vliegen blijven proberen af te vangen voor die ene opdracht, vreest Gianotten dat hun collega’s in Azië ze wel eens zouden kunnen gaan inhalen. “Dan is de Nederlandse architectuur straks misschien niet meer zo belangrijk”, waarschuwt hij. Om dit scenario te voorkomen, is het volgens Gianotten ‘ook als groot bureau’ zaak om de dialoog te openen, debat en samenwerking te initiëren met kleinere partijen. OMA doet het al, zegt hij. “We zijn bijvoorbeeld in gesprek geweest over de visieontwikkeling voor het Marineterrein in Amsterdam, geïnitieerd door Neelie Kroes. Daar werkt een eenpitsbureau aan de nieuwe brug die het terrein ontsluit, Studio JVM, en het paviljoen waar de Europese ministers dit voorjaar vergaderen is ontworpen door DUS Architects, waar ook maar enkele mensen werken. Dit soort projecten is ook geëigend voor zulke bureaus en niet voor ons. Wij kunnen met mevrouw Kroes en de ministeries van Binnen- en Buitenlandse Zaken praten over wat misschien goed zou zijn om daar te doen. Door ons bescheiden op te stellen en te laten weten dat een proeftuin als het Marineterrein om kleine bureaus vraagt, kunnen we een bijdrage leveren.”