Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 11 december 2015

Zwaarbewapende politie-eenheden rond Marineterrein tijdens EU-vergaderingen

Afgelopen woensdag vond er in het Europagebouw op het Marineterrein een bijeenkomst voor meer dan 200 omwonenden plaats. Naast een rondleiding door dit tijdelijke gebouw dat speciaal vanwege het Nederlands Voorzitterschap van de EU op het terrein is neergezet, was er ook een presentatie over de impact die bijvoorbeeld beveiliging en demonstraties op de buurt zullen hebben. Men verwacht wel enige drukte tijdens de vergaderingen van ministers in het Scheepvaartmuseum, en eventueel wat grotere demonstraties, maar niets wat de gemeente en politie niet aan zouden kunnen.
Er werd echter wel verteld dat vanwege het nog steeds substantiële dreigingsniveau politieagenten met extra zware semi-automatische wapens op en rond het Marineterrein te zien zullen zijn tijdens het voorzitterschap van Nederland. De politie vermeldde dat er geen concrete terroristische dreiging is, maar als die er wel zou zijn ben ik benieuwd of ze dat wel zouden vertellen. Algemeen commandant politie voor het Nederlands Europees Voorzitterschap Leen Schaap maakte in ieder geval een betrouwbare indruk. Hij heeft dan ook veel ervaring met hooligans, krakers en taxichauffeurs, zoals hij zelf zegt. Al vind ik dat je die niet over één kam moet scheren ;-)



Artikelen uit Het Parool over de extra zware beveiliging:
Agenten met machinegeweren op straat bij EU-voorzitterschap 
Datum: 10-dec-2015 Bron: Parool 
Kattenburg: Extra zichtbare bewapening tijdens EU-vergaderingen in AmsterdamHet Amsterdamse Marine Etablissement zal het komende halfjaar worden bewaakt door agenten met machinegeweren als daar meer dan twintig topoverleggen zijn in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.
AMSTERDAM - Voor het eerst zullen in Amsterdam agenten op de openbare weg met semiautomatische wapens te zien zijn. Het gaat om hetzelfde soort wapens als waarmee arrestatieteams zijn uitgerust: Heckler en Koch type MP5.De wapens worden gedragen door steeds twaalf leden van de speciale bewakingseenheid van de politie. Naast de agenten zullen gepantserde politiewagens staan. De agenten zijn zichtbaar binnen én buiten de muren van het Marine Etablissement.Voor de extra zware bewapening is gekozen vanwege de wereldwijde terreurdreiging.
Overigens is in de stad ook tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie vooralsnog geen sprake van concrete dreiging. Het dreigingsniveau blijft vastgesteld op 'substantieel' - het op één na hoogste niveau. Demonstraties zullen gewoon worden toegestaan en worden begeleid door de politie. Agenten met automatische wapens waren in de straten van Amsterdam altijd taboe. Bijvoorbeeld bij Joodse scholen en synagoges staan bewakers van de Koninklijke Marechaussee, maar die laten hun lange wapens zo veel mogelijk in hun pantservoertuig liggen omdat zichtbare zware wapens een nare sfeer oproepen. De zwaarbewapende agenten zijn straks te zien bij de toegangspoorten van het Marine Etablissement en rond het Europagebouw, dat voor de top is opgetrokken op het terrein. Ruim tweehonderd omwonenden zijn gisteravond op een informatieavond bijgepraat door Leen Schaap, algemeen commandant van de politieoperatie. Zij reageerden vooral begripvol op de maatregelen.  
Voor de vergaderingen komen vanaf januari meer dan twintigduizend ambtenaren naar Amsterdam, plus vanzelfsprekend ministers uit heel Europa. In principe komen geen regeringsleiders naar de stad, omdat de belangrijkste besluiten in Brussel worden genomen. De ministers vergaderen in het Scheepvaartmuseum, de topambtenaren houden hun bijeenkomsten in het Europagebouw.Rond de bijeenkomsten van ministers en Eurocommissarissen zet de politie meer dan tweehonderd motoragenten in, om ze van en naar de vergaderlocaties begeleiden. Het hele voormalige marineterrein valt straks in de veiligheidsring waarbinnen alleen gescreende en geaccrediteerde personen worden toegelaten - ook de medewerkers van de bedrijfjes die tegenwoordig op het terrein zijn gehuisvest.  
De gemeente heeft er te midden van alle beveiliging opmerkelijk genoeg voor gekozen het nieuwe fietspad, dat dwars over het terrein loopt, al open te stellen tijdens het EU-voorzitterschap. Dat bemoeilijkt uiteraard de bewaking, maar moet Amsterdam als onbezorgde fietsstad profileren. Het komende halfjaar zullen vanwege het EU-voorzitterschap in de stad ook allerlei extra evenementen zijn, bijvoorbeeld op een campus op de kop van het Java-eiland waar ruim vierhonderd studenten uit de hele unie netwerkbijeenkomsten zullen houden.

'In Nederland zijn we aan het wennen aan meer bewaking'
Datum: 11-dec-2015 Bron: Parool
Agenten met zware wapens gaan de EU-vergaderingen bewaken in Amsterdam. Mits goed uitgelegd, kan dat het gevoel van veiligheid bevorderen, zegt terreurexpert Edwin Bakker. Oók in Nederland.Hoe burgers het ervaren als agenten met zware wapens patrouilleren, hangt af van de nationale cultuur, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de universiteit van Leiden. "Het is een beetje raden hoe we hier in Nederland op zwaarbewapende agenten reageren, omdat daarnaar nog geen onderzoek is gedaan. Maar uit het buitenland weten we dat de reactie van het publiek sterk afhangt van het land waar die zware wapens zichtbaar zijn op straat," zegt Bakker. "De Franse kennen een traditie van vrij snel bewapenen. Ze hebben daar het Plan Vigipirate voor het bestrijden van terreur. Mensen worden daar snel geïnformeerd over verhoogde dreiging en de Fransen beschouwen het als vertrouwenwekkend dat de staat laat zien de dreiging serieus te nemen door gewapende manschappen de straat op te sturen. 
"In Engeland is de politie doorgaans nauwelijks bewapend, dus daar kan de reactie van de bevolking op vertoon van zware wapens heviger zijn. "In Nederland hebben we bepaald geen militaristische cultuur, maar de laatste tijd zijn we wel langzaam aan het wennen aan meer bewaking," zegt Bakker. "Dat agenten bijvoorbeeld steekvesten dragen, vinden we normaal. Op Den Haag Centraal zie ik dagelijks vier, vijf agenten die daar duidelijk staan vanwege de terreurdreiging, al sinds de aanslag op Charlie Hebdo (in januari in Parijs). Zij dragen nog gewone wapens, maar de verhoogde paraatheid is evident. Mij geeft dat geen vreemd gevoel. 
"Dat het komende halfjaar agenten met semiautomatische wapens te zien zullen zijn rond het Amsterdamse Marine Etablissement, ter beveiliging van tientallen vergaderingen van de Europese Unie, hoeft niet tot bezorgde reacties te leiden - mits de overheid goed uitlegt waarom de maatregelen worden genomen, denkt Bakker. Dat heeft de politie woensdagavond overigens gedaan op een bijeenkomst voor meer dan tweehonderd omwonenden van het Marine Etablissement, waarop die omwonenden ook positief reageerden. "Vrijwel iedereen aanvaardt die strenge beveiliging waarschijnlijk wel als de overheid goed vertelt dat dit type uitzonderlijke maatregelen er nu eenmaal bijhoort, vooral in het licht van de recente aanslagen in Parijs. "Overigens roepen politiemensen met zware wapens waarschijnlijk minder een gevoel van onveiligheid op dan rondcirkelende helikopters, om wat te noemen. "Er is een grens aan wat mensen normaal gaan vinden. Helikopters in de lucht waarvan je niet weet waarom die daar vliegen, voelen alweer dreigender aan dan die extra bewapende agenten."  
"Ook dan geldt dat het helpt als de overheid duidelijk is over wat aan de hand is én, andersom, zelf bijvoorbeeld de sociale media volgt om te zien hoe mensen reageren. Waarover mensen zoal hun zorgen uiten. Dan kun je via diezelfde media ook weer snel zorgen de wereld uit helpen. "Dat 'monitoren' van bijvoorbeeld Twitter en Facebook doet de politie in Amsterdam tegenwoordig goed, vindt Bakker. "Amsterdam, en Nederland in het algemeen, is daarin veel verder dan Frankrijk. Dat is helaas laatst gebleken na de aanslagen in Parijs. Hier worden de sociale media gevolgd én wordt zo nodig actie ondernomen."
De burgemeester snapt de ophef niet, die door z'n eigen commissaris is veroorzaakt:

Blogarchief