Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 25 december 2015

Bezoekje actiegroep aan Marineterrein in 2006 niet grappig

In 2006 kwam er wel een heel apart groepje langs aan de poort van het Marineterrein. Pacifistische clowns met 'humor als wapen'. Nu heb ik een zeer grondige hekel aan clowns, dus de foto's (rechten: Hans?) zijn met opzet heel klein gehouden. Mocht je toch het risico willen nemen ze te bekijken, klik dan op de foto's om ze op groter formaat te zien. U bent gewaarschuwd!



Artikel op RavageDigitaal:

Clownesk gedrag bij marinebasis

AMSTERDAM, 20 april 2006 - Na de protestmanifestatie en blokkade jegens de wapenconferentie op de marinebasis Kattenburg, was het de dag erop de beurt aan CloLoNeL, het Clownelijk Loslopend Nederlands Leger, om in actie te komen. Humor als wapen.

Met een kolderieke act je tegenstander voor schut zien te zetten en tegelijkertijd een statement maken. Dat is in het kort het doel dat de clowneske actiegroep CloLoNeL nastreeft. Een beproefd en succesvol gebleken actiemodel dat is over komen waaien vanuit Britse rebellerende regionen.
CloLoNeL was volgens eigen zeggen door het organisatiebureau van de wapenconferentie annex -beurs Marelec uitgenodigd om een prijs in ontvangst te nemen voor de productie van het meest innovatieve militaire wapen. Met de uitnodiging in de hand meldde het gezelschap zich bij de ingang van de marinebasis in de veronderstelling direct toegelaten te worden.
Wat er aan schortte is vooralsnog onduidelijk, maar de dienstdoende marechaussees voelden nattigheid. De uitnodiging zag er weliswaar officieel uit, maar de kostuums van de genodigden van CloLoNeL weken lichtelijk af van de doorsnee wapenproducent. Zover was duidelijk. Uit voorzorg werd er extra bewakingspersoneel in de vorm van matrozen opgetrommeld om het clownsleger de toegang te ontzeggen.
De clowns hebben vervolgens gedurende anderhalf uur alles uit de kast getrokken om alsnog de autoriteiten ervan te overtuigen dat ze wel degelijk uitgenodigd waren. Het innovatieve wapen dat in de prijzen was gevallen werd gepresenteerd als bewijs. Meermaals slaagden de clowns erin hun brilliante wapen binnen de poort van het terrein te demonstreren.
"Het is een O.N.T.Stopper, een nieuw en baanbrekend product voor bewaking en veiligheid, die plopt in de openbare ruimte", vertelt een van de clowns aan een lichtelijk verbouwereerde marechausseeƫr. "Tevens te gebruiken als een korte afstand soft raketwerper, die deƫscaleert met een glimlach." CloLoNeL presenteert zichzelf het liefst als "een nieuw batallion dat speciaal getraind is in de strijd tegen verveling en het gebrek aan verbeeldingskracht."

Blogarchief