Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 12 december 2015

Bewoners nemen een kijkje in het tijdelijke Europagebouw op het Marineterrein

Zoals eerder vermeld kreeg de buurt afgelopen woensdag een rondleiding in het tijdelijke gebouw dat de overheid op het Marineterrein heeft laten plaatsten voor de vergaderingen in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU in de eerste helft van 2016. Het gevaarte heet het Europagebouw en ziet er van binnen erg mooi uit. Dat verwacht je niet aangezien het aan de buitenkant een nogal prefab-uitstraling heeft. De ingang is wel iets spannender, maar de buitenzijden zijn saai wit en gesloten.
Na het beveiligingsgedeelte kom je in de gangen en zalen die zijn aangekleed met fotoportretten. De Dutch National Portrait Gallery heeft hiervoor de selectie gemaakt. Veel geportretteerden zijn Nederlanders (en een enkele Belg) die blijkbaar iets voor Nederland betekend hebben. Staatslieden, politici, architecten, industriƫlen, enzovoorts. Het interieur is een ontwerp van Studio Edward van Vliet. Fraaie meubels en hanglampen; een soort Delfts blauw tapijt en schemerlampen als watertorens onder een Hollandse wolkenlucht. Een mooi geheel. En het blijkt dat Neelie toch nog niet helemaal van het Marineterrein is verdwenen...

Extra opstelling op 14 mei!
De deuren van het Europagebouw zijn zaterdag 14 mei van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Die dag vaart er vanaf het Centraal Station een gratis boot naar het Europagebouw.
Tijdens de open dag worden rondleidingen en verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen bezoekers minister Koenders vragen stellen over Europa. Is er een proeverij van gezonde voeding en zijn er muzikale optredens van onder meer het Europees Jeugdorkest en leden van de Marinierskapel met Eric Vloeimans. Ook is er een demonstratie van zelfrijdende auto's.


Blogarchief