Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 26 november 2015

Tijdelijk Europagebouw op Marineterrein operationeel



Artikel over het complex en het EU-voorzitterschap van Nederland in Het Parool:

Kattenburg sober opgetuigd voor Europa
Datum: 26-nov-2015
Bron: Parool

EU-voorzitterschap: Vergaderlocaties in Scheepvaartmuseum en op Marineterrein

Achter de hoge muren van het Marineterrein op Kattenburg vergaderen het komende half jaar de EU-lidstaten als Nederland de EU voorzit. Gisteren was de generale repetitie.
Een demontabel gebouw zet de toon: soberheid is troef als Nederland de eerste helft van 2016 aan de beurt komt om de EU voor te zitten. Waar andere lidstaten met veel vertoon hun land op de kaart zetten, kiest Nederland voor één centrale vergaderplek, in het Scheepvaartmuseum en op het Marineterrein op Kattenburg.
Tot drie keer toe gaat het museum een poosje dicht om, met de prachtig overkoepelde binnentuin, te dienen als decor voor het overleg van de EU-ministers. Daarnaast werd een plek gezocht voor de veel sneller opeenvolgende besprekingen op ambtelijk niveau en het perscentrum. Daarvoor is achter de muren van het Marineterrein een provisorisch congrescentrum opgetrokken.
Maar daarmee moeten we niet denken aan een keet of Portakabin. Het 'Europagebouw' heeft de afmetingen van een voetbalveld en het interieur van een museum. De plafonds zijn acht meter hoog en de inrichting (veel Delfts blauw en 'Dutch design') is wel degelijk bedoeld om Nederland in de etalage te zetten. Alleen aan het meeveren van de vloer is te merken dat dit gebouw niet voor de eeuwigheid bestemd is.
Het begint al bij de entree: een lege hal van zo'n veertig meter. De 'scanstraat' en de andere 'beveiligingsinfrastructuur' moet nog komen. Dat was niet nodig voor de generale repetitie gisteren, toen minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zijn ambassadeurs had bijeengeroepen voor een conferentie.
Aan de muren in de lange, lange gangen een portrettengalerij waar geen eind aan komt. Het zijn Europeanen uit Nederland en Europeanen in Nederland - van Willem van Oranje tot tsaar Peter de Grote en van Descartes tot Wubbo Ockels. Onder het motto: sommigen waren Europeanen zonder het zelf te beseffen. De zalen zijn vernoemd naar rivieren in Europa, bij voorkeur de grensoverschrijdende rivieren.
Sober is ook de vergaderorde. Nederland zal niet in Europese dromen vervallen, maar als voorzitter inzetten op praktische stappen voorwaarts, beloofde Koenders. "We gaan geen kerstboom van Nederlandse hobby's optuigen."
Niet dat er sinds het verdrag van Lissabon nog heel veel ruimte is voor het roulerende voorzitterschap om de agenda te bepalen. Die zal hoe dan ook in het teken staan van veiligheid en vluchtelingen. En de praktijk leert dat elke voorzittende lidstaat vooral moet inspelen op onvoorziene nieuwe ontwikkelingen.
Reden te meer voor een bescheiden aanpak. Of sober - Koenders blijft het zeggen. Dat is ook wel zo gepast na zo veel bezuinigingen. "Het wordt een van de goedkoopste voorzitterschappen, soberder ook dan in 2004." Toen trad Nederland voor het laatst op als EU-voorzitter. De tijd van fietstochten langs de grachten, zoals de regeringsleiders die maakten in 1997, is zeker voorbij.
"Geen toeters en bellen," belooft Koenders. Zijn ambtenaren beloven intussen dat de hele inrichting van het Europagebouw wordt hergebruikt in overheidsgebouwen.
'We zoeken balans tussen openheid en veiligheid'
Is stiekem voor het eerst een stad EU-voorzitter? Minister Bert Koenders vindt dat Amsterdam trots mag zijn op het topoverleg rond het Marineterrein.
Achter de muren van het Marineterrein komt deze plek weinig transparant over, ivorentorenachtig...
"Ik vind het heel mooi dat het in Amsterdam is, daar kan de stad trots op zijn. Alle vergaderingen vinden hier plaats. We proberen het zo open mogelijk te houden, alle fietspaden blijven bijvoorbeeld gewoon open."
...maar sinds de aanslagen in Parijs voelt het misschien wel zo veilig achter die muren?
"Uiteraard wordt deze locatie goed beschermd, daar kan ik weinig over zeggen. Tegelijk zorgen we ervoor dat mensen hier kunnen komen, dat het niet alleen een bastion van veiligheid is. We willen de balans tussen openheid en veiligheid bewaren. Ik vind dat Europa zich ook nu niet moet verschansen achter hoge muren. We gaan gewoon verder, laten ons niet intimideren."
Het wordt heel Amsterdams, is het stiekem de eerste keer dat een stad de EU voorzit?
"Het wordt een heel Amsterdams programma. Er komen culturele activiteiten in de stad. We gaan met scholen samenwerken, mbo's gaan problemen analyseren. Maar een land is de voorzitter. Laten we het zo zeggen: Amsterdam is de gastheer van de gastheer."


Foto's Ministerie van Buitenlandse Zaken

Item op AT5: