Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 1 november 2017

Wethouder Van der Burg gaat onderhandelen met Rijksoverheid om plannen Marineterrein bij te stellen

Gisteren werd in de Commissie Ruimtelijke Ordening van de Amsterdamse Gemeenteraad de Principenota Marineterrein besproken. Raadslid Nuijens van GroenLinks had zijn eigen alternatieve plan - "Nieuw Kattenburg" - ook ter beoordeling ingediend. Hiervoor ontving hij opvallend veel complimenten van de andere raadsleden.
Al snel bleek dat veel partijen, zowel uit de coalitie als uit de oppositie, op verschillende punten niet wilden instemmen met de Principenota zoals die door het College van B&W is gepresenteerd. Hierop nam wethouder Van der Burg het besluit om het behandelen van de nog op te stellen Nota van uitgangspunten en Projectnota uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Hieronder een beeldverslag van de vergadering. Er is blijkbaar iets mis gegaan met de videoregistratie, want de 2 insprekers zijn niet te zien en een deel van het betoog van het raadslid van de VVD is ook weggevallen. Onder de video een korte beschrijving van de standpunten.



Dit vinden de verschillende partijen van de Principenota:

GroenLinks gaat voor het eigen plan. Dat spreekt voor zich.

D66 vindt dat er te weinig woningen in het plan zitten. D66 komt wel enigszins terug van haar eerdere eigen moties, want meer park zien we niet echt meer terug. Ook ziet men de bouw van kantoren op deze plek nu wel zitten.

De PvdA is het met GroenLinks eens dat men pas op de plaats moet maken en de plannen beter moet maken. Dus niet snel nog voor de verkiezingen er door jassen. Verder begrijpt de PvdA de zorgen van bewoners om het Marineterrein niet opnieuw tot een enclave te maken. Dus niet een eiland op een eiland, maar een integrale ontwikkeling van heel Kattenburg. Daarnaast vraagt de PvdA zich af waarom er niet met een bestemmingsplan wordt gewerkt. Dat is namelijk eerder misgegaan in de stad.

De SP heeft zorgen over de kwaliteit van de participatie. Wat gaat er gebeuren met de opgehaalde informatie uit de stad? Verder steunt men plan Nuijens.

Het CDA wil het terrein historiserend bebouwen met grachtenpanden, inclusief geveltjes. Dit ontlokte enige gegniffel, maar het CDA meent dit oprecht. Verder pleit men voor ouderenwoningen met hofjes. Sociale woningbouw ziet het CDA niet als een optie vanwege de grote hoeveelheid sociale woningen die er al in dit gebied zouden zijn.

Raadslid Nuijens (GroenLinks) had nog enige aanvullende vragen. Waarom bepaalt de Rijksoverheid eigenlijk wat er gebouwd gaat worden? Van der Burg was hierin eerlijk: men wil voldoende kwaliteit en dus een bepaalde economische waarde creëren om tot een reële prijs te komen. Daarbij wil men dat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Van der Burg wees er wel op dat ook de Gemeente Amsterdam aan de plannen meewerkt en dus wel wat in te brengen heeft.
De wethouder schetste nog het scenario waarbij Rijk en Gemeente er niet uit zouden komen. Dan zou het terrein zomaar aan de markt overgeleverd kunnen zijn, waarbij we de regie zouden kunnen verliezen. Een beetje bangmakerij mijns inziens.
Nuijens stelde vervolgens dat de raad toch echt het enige planologisch bevoegde orgaan is in deze. Waar ziet de wethouder dan wel ruimte voor de gemeenteraad? Van der Burg bevestigde dat elk voorstel door de raad moet worden goedgekeurd. Eerder gaat er geen schop de grond in.

Van der Burg ging ook nog in op de vraag waarom er juist op deze plek kantoren moeten komen. Dit is volgens de wethouder omdat het topsegment graag in het historische centrum wil zitten. Daarnaast wil men bedrijvigheid graag rond vervoersknooppunten situeren. In dit geval het Centraal Station en de Noord-Zuidlijn. Het zou duurzamer zijn om wonen en werken dichter bij elkaar te brengen en te verdichten. Nuijens stelde dat dit ook op andere plekken zou kunnen

GroenLinks gaat nu kijken of het nog een door andere partijen gesteunde motie gaat opstellen of dat men de verkiezingen afwacht. Wethouder Van der Burg zal de bezwaren van de raad aan het Rijk overbrengen

Nog een pikant laatste punt. Verschillende raadsleden prezen het voorstel uit de Principenota om de kades van het Marineterrein vrij en openbaar toegankelijk te houden. Kennelijk is men niet op de hoogte van de plannen die er op dit moment bij Bureau Marineterrein zijn om dat los te laten en in ieder geval langs de Dijksgracht de bebouwing tot aan het water door te trekken. Hierdoor zal de toegang tot de grachten er enkel nog voor eigenaren van de panden zijn en zou een ongehinderde doorloop langs de oevers onmogelijk worden.