Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

maandag 30 oktober 2017

Stadsdeel Centrum vergadert over advies aan Gemeenteraad inzake Marineterrein

Vorige week dinsdag debatteerde de Bestuurscommissie (Stadsdeelraad) Amsterdam Centrum over het ongevraagde advies dat men aan de Gemeenteraad wil overbrengen naar aanleiding van de Principenota Marineterrein zoals het College van B&W die heeft vastgesteld.
De verschillende partijen blijken elkaar op verschillende punten gevonden hebben.


Kijk hier het betreffende onderdeel van de vergadering terug:



Dit zijn de punten uit het conceptadvies zoals het voorlag:

Groen
In het Principebesluit is opgenomen 50% bebouwd, 50% onbebouwd. In het Centrum is weinig groen. In de nota staat opgenomen dat de voorwerf behouden blijft als stadspark. Hieruit volgt dat dat het overige deel van het terrein dichter bebouwd wordt dan 50%. De keuze van 50% onbebouwd met daarin ook de infrastructuur en behoud van de voorwerf als stadspark, betekent een behoorlijke opgave om ook in het overige deel van het terrein een groen karakter te laten behouden. Wij vragen u om ook de rest van het terrein maximaal groen in te richten.

Sport
Het accent voor sport en bewegen juichen wij toe. De invulling hiervan is echter een andere dan wij ons hadden voorgesteld. In de Principenota wordt gesproken van sportelementen als hardlooproute, die uitdagen tot bewegen. In stadsdeel Centrum is geen ander sport(voetbal)veld aanwezig dan die op het Marineterrein. Wij vragen uw aandacht voor behoud van een sportveld.

Puccini
Het Marineterrein is een bijzonder gebied en een bijzondere opgaaf. Wij adviseren u om het, net als Stadswerf Oostenburg, als geheel als bijzondere plek aan te wijzen. 
Uitsluiten functies In de principenota wordt een keuze gemaakt voor een adaptieve ontwikkeling gestuurd vanuit een gebiedsconcept. Wij adviseren u om hotelfunctie en grootschalige horeca en retail expliciet uit te sluiten.

Duurzaamheid
De ontwikkeling van dit terrein biedt de unieke mogelijkheid om duurzaamheid centraal te stellen. Het gaat hierbij niet alleen om duurzaam bouwen maar ook duurzaam inrichten en een duurzaam gebruik. Trek hierbij ook gezamenlijk op met de omliggende buurt.

Verbinding Kattenburg
Het risico bestaat op het ontstaan van een gesloten bolwerk. Maak een goede verbinding met de reeds bestaande woonwijk Kattenburg, dit kan op het gebied van duurzaamheid, sport, inrichting openbare ruimte en wonen.

Wonen
Wij gaan er van uit dat voor de verdeling van de woningen de verdeling 40-40-20 wordt gehanteerd.

Betaalbaarheid creatieve bedrijven
Naast de internationale (grote) creatieve bedrijven is er ook ruimte voor het vestigen van jonge, startende, creatieve bedrijven.. Zorg is over de betaalbaarheid van de bedrijfsruimten voor deze jonge, startende creatieve bedrijven.


Korte samenvatting van de gewenste aanpassingen op de conceptbrief:


SP wil graag vastgelegd dat 50% van het Marineterrein groen zal zijn en daarbij zoveel mogelijk aangesloten. Wat overblijft is voor bebouwing en infrastructuur.
SP wil verbinding met de bestaande woonwijk met daarbij nadrukkelijk sociale en culturele voorzieningen. De VVD wilde hier graag uitwerking zien, want er is al een buurthuis in de omgeving (De Witte Boei).
SP wil niet enkel woonruimte voor werknemers van bedrijven. Anders zou er namelijk weinig verbinding met de buurt ontstaan.
VVD wil vastgelegd dat 'innovatief' bouwen ook 'groen' bouwen is. Dus groene gevels en daken.
VVD pleit voor een beeldkwaliteitsplan.
PvdA wil ruime doorgangen in de muur zodat verbinding met de woonbuurt ontstaat.
D66 verwacht een motie van de SP inzake de groene invulling.
D66 voorziet ook doorgangen in de muur.
D66 wil maatwerk voor de verdeling van de woningen op het Marineterrein en niet de hoeveelheden zoals die in de Gemeenteraad voor de gehele stad voor nieuwbouwprojecten zijn afgesproken. Geen 40% sociale huur - 40% middenhuur - 20% koopwoningen dus. Men wilde niet ingaan op wat dan wel als ideale verdeling wordt gezien. D66 zal in de volgende vergadering met een plan komen.

Bestuursvoorzitter Oranje ging er overigens per abuis van uit dat naast de monumenten op het terrein, ook de reeds verbouwde of recent gebouwde panden zeker zullen blijven staan. Dat is niet wat Bureau Marineterrein aan de bewoners heeft verteld. Ook de gebouwen op pootjes aan de kade en het depot van het Scheepvaartmuseum (het glimmende gevaarte achter de muur aan de Kattenburgerstraat) zouden - indien een nieuwe eigenaar dat nodig acht - gesloopt mogen worden in de huidige plannen.

Blogarchief