Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 3 mei 2017

Ontwerp voor Startup Campus op Marineterrein



Opnieuw een ontwerp voor het Marineterrein van een student van de TU Delft. Deze keer worden de twee gebouwen 'op pootjes' (027E en 027W) onder handen genomen.
Raphael Reuter transformeert de panden tot een Startup Campus en verbindt ze door middel van een groot atrium van glas. De bedoeling is dat het gebouw flexibel is te gebruiken en synergie moet opwekken doordat de verschillende gebruikers elkaar overal kunnen ontmoeten en inspireren. En omdat geen Millennial meer ergens wil werken zonder allerlei extra voorzieningen, is er ruimte gemaakt voor o.a. een sportschool, yogazaal, bioscoop en natuurlijk een bar.
Het geheel ziet er aantrekkelijk uit, maar ik vind het jammer dat het huidige openbare plein tussen de twee gedeeltes op deze manier zou verdwijnen. Het zwevende effect dat de plaatsing op betonnen poten aan de gebouwen geeft verdwijnt ook enigszins als je het plein weghaalt. Toegegeven, op dit moment is het een kale vlakte, maar als de marine in 2018 van het terrein verdwijnt en de (fiets)routes verlegt kunnen worden, zou het plein bijvoorbeeld een recreatieve functie kunnen krijgen. Mooi aan het water, met uitzicht op NEMO en de rest van het Oosterdok.