Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 10 mei 2017

Amsterdamse Kunstraad wil kinderparadijs op Marineterrein



En alweer een claim op het zo geliefde Marineterrein: de Amsterdamse Kunstraad stelt in haar vandaag verschenen advies "De stad is nooit af" dat op het terrein een 'Mulder-Van Eyck kinderkwartier' zou moeten verrijzen. Een centrum met cultuur- en natuureducatie en een plek voor internationaal onderwijs en sportmanifestaties.
Nou krijg ik sowieso al de kriebels van het woord 'kwartier', maar 14 hectare voor kinderactiviteiten lijkt me een beetje teveel van het goede. En wat het plan te maken heeft met het behouden van UNESCO werelderfgoed begrijp ik ook niet helemaal.
Wat opvallend is, is dat de raad verderop in het stuk adviseert om, bij het ontwikkelen van nieuwe wijken, uit te gaan van een maximale functiemix van wonen, werken, winkelen, recreëren, sporten en uitgaan. "Mix to the max" is het adagium. Op de Oostelijke Eilanden, waar het Marineterrein onder valt, bestaat er wat functies betreft juist een grote disbalans. De woonfunctie heeft er de overhand. Een eenzijdige toevoeging zoals voorgesteld gaat deze onevenwichtigheid niet verhelpen.
Zie onderaan dit artikel een kaart met de niet-woonfuncties in het centrum. Hierop is goed te zien dat Kattenburg en Wittenburg vrijwel geheel lichtgrijs gekleurd zijn (wonen) en de rest van het centrum veel diverser gekleurd is (niet-wonen).
Dit plan van de Amsterdamse Kunstraad gaat weinig kans maken is mijn inschatting.
Overigens kan ik me in de rest van de voorstellen wel vinden, maar die vallen dan weer buiten de scope van het Marineterrein.

Uit het advies:


Behoud UNESCO werelderfgoed
Aan de rand van de dichtbebouwde binnenring, die in 2010 is bestempeld tot UNESCO werelderfgoed, is de stad een groot geschenk ten deel gevallen: het nog niet aangeharkte Marineterrein. De potentie van deze centraal gelegen plek is groot en vele partijen hebben er om uiteenlopende redenen het oog op laten vallen. De kunstraad stelt een duurzame bestemming voor die geheel in lijn ligt met de idealen van architecten Aldo van Eyck en Jakoba Mulder. Geef het Marineterrein aan de kinderen van de stad. Het Mulder-Van Eyck kinderkwartier kan een centrum worden voor cultuur- en natuureducatie. Een plaats om samen te komen met kinderen, uit alle bevolkingsgroepen en van alle nationaliteiten, die wonen of verblijven in de stad. Op deze plek kan ook internationaal onderwijs gegeven worden en er kunnen internationale sportmanifestaties voor kinderen worden gehouden.