Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 17 mei 2017

Gemeente ziet Marineterrein als geschikte nieuwe kantoorlocatieWaar D66 eerder inzette op een park en daarna op het snel volbouwen met woningen heeft wethouder Kajsa Ollongren nu een voorkeur voor een mix met kantoren op het Marineterrein. Gelukkig pleit ze voor een gevarieerd geheel en niet voor een enkelvoudige invulling. Ik zie in ieder geval meer in kleinschalige bedrijvigheid op het terrein dan in grote kantoorkolossen. LET OP! De gemeente ziet het Marineterrein enkel als geschikte locatie voor kantoren. Dat betekent niet dat ze er ook daadwerkelijk gaan komen!
In het FD van vandaag een vooruitblik op een visiestuk van de gemeente ("Ruimte voor de Economie van Morgen") met daarin de locaties waar nog ruimte zou zijn voor groei van bedrijvigheid.
Onderaan een afbeelding uit het document met de twee eventuele mogelijkheden voor het Marineterrein. Innovatie District of Internationaal Topmilieu.

Uit het FD:
Amsterdam komt nu met een visie op de plekken in de hoofdstad waar ruimte is voor groei van bedrijvigheid. In het stuk, dat vandaag naar buiten komt, worden de contouren geschetst van verschillende type gebieden waar gewoond en gewerkt kan worden. De gemeente identificeert onder meer creatieve wijken, stadsstraten en productieve wijken in de hoofdstad. De Zuidas, het Centrum, maar ook het Marineterrein en de Sixhaven in Noord bijvoorbeeld zijn geschikte vestigingslocaties voor de hoofdkantoren van internationale bedrijven.
[...]

Ollongren: 'Pas als je kantoren mixt met wonen, ruimtes voor winkels, cafés, restaurants en scholen, krijg je leefbare en aantrekkelijke wijken. Dat is ook waar bedrijven om vragen. Mensen blijven niet de hele dag meer in hun kantoor zitten. Die willen naar buiten om koffie te halen.'


[...]
'Haast is geboden', zegt Rudolf de Boer, managing director bij CBRE. Door de schaarste stegen de huren afgelopen jaar met 12%. Omdat tussen het maken van plannen en de oplevering van nieuwe kantoren zeker drie jaar zit, zullen de huren nog verder stijgen, verwacht De Boer. 'Dat hebben we ook gezien in steden als Stockholm en Berlijn, waar de huren de afgelopen drie jaar respectievelijk met 40% en 20% zijn toegenomen.' Volgens De Boer is er jaarlijks behoefte aan 150.000 m2 aan nieuwe kantoren.
Ollongren bestrijdt dat de gemeente laat is met de nieuwe kantorenstrategie. 'Tot nu toe hadden we behoorlijk wat ruimte. En het is nog steeds niet zo dat de markt helemaal op slot zit. Met Booking.com bijvoorbeeld hebben we mooie afspraken kunnen maken.' De reiswebsite gaat een groot nieuw kantoor bouwen op het Oosterdokseiland.
'Wat we in de praktijk al aan het doen zijn maken we zichtbaar in dit document', zegt de wethouder. 'Het is een belangrijk signaal aan internationale topbedrijven: dit is mogelijk in Amsterdam.'

Foto: Arden.nl (CC-by-sa/2.0)