Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 23 februari 2017

Aanpak Marineterrein wekt interesse Frankrijk



Heeft Amsterdam de 'spirit' om de toenemende druk op zijn bewoners en leefomgeving het hoofd te bieden? Architecte en stadsplanner Ariella Masboungi denkt van wel. Haar in Frankrijk uitgegeven boek Le génie d'Amsterdam (2016) probeert een overzicht te geven van de verschillende 'geniale' projecten in onze hoofdstad omtrent duurzame stadsontwikkeling. Het Marineterrein heeft hierin zelfs een heel hoofdstuk toebedeeld gekregen. Organisatiebureau Linkeroever liet dit hoofdstuk (PDF) vertalen en zette het recent online. Masboungi vertelt haar verhaal soms op de zo typisch Franse wijdlopige manier. De volgende passage uit haar slotbetoog spreekt boekdelen:

De ladder met kleine treden (zowel in tijd als ruimtelijk), biedt de garantie voor de flexibiliteit en reactiviteit. De mogelijkheden voor het experiment die dit biedt, verbreden de mogelijkheden voor improvisatie en collectieve opname en laat het toe aanpassingen te maken bij sociale, economische en culturele projecten die steeds vloeibaarder worden – hetgeen echter een zekere frustratie bij investeerders, projectontwikkelaars en planners veroorzaakt.


De uitgangspunten van de 'organische ontwikkeling' van het Marineterrein kennen we ondertussen maar al te goed en komen dan ook in dit boek weer uitgebreid voorbij. Niet veel nieuws dus, maar wel erg leuk dat de Fransen zo geïnteresseerd in ons zijn.