Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 13 mei 2016

Gemeente Amsterdam en consorten beoordeelt Marineterrein als kansrijke transferlocatie touringcars

Deze week overlegde de centrale stad Amsterdam, stadsdeel Centrum, de rondvaartbranche, de PTA en het Havenbedrijf over de mogelijkheden voor een transferlocatie voor touringcars. Het idee is dat bezoekers vanuit de touringcars overstappen naar vervoer over het water. Wat nogal schokkend is, is dat we op de getoonde dia kunnen zien dat het onzalige idee om van het Marineterrein een parkeerplaats voor touringcars te maken nog steeds in de hoofden van beleidsmakers zit. Dit op een locatie die zoveel meer in zich heeft en nu al zeer veel last heeft van luchtverontreiniging en geluidsoverlast. Laten we hopen dat het tweesterrentegenargument het gaat winnen van het driesterrenargument voor...
Ook in de Watervisie van de gemeente van begin dit jaar ontkomt Kattenburg overigens niet aan plannen voor nog meer touringcars:
"We zoeken daarom naar één of meerdere alternatieve locaties voor deze transferplek touringcars-rondvaart. Een verplaatsing naar een centrale locatie aan de zuidelijke IJ-oevers bij de Oosterdoksdoorgang of aan het Oosterdok lijkt kansrijk. De Zouthaven bij de PTA is al geschikt gemaakt als transferplek touringcars-rondvaart, maar de capaciteit is daar beperkt. We gaan op korte termijn op zoek naar aanvullende alternatieve locaties buiten het stadshart. Een mogelijke locatie is de huidige riviercruiselocatie aan de Michiel de Ruijterkade aan de noordzijde van het Oosterdokseiland (een deel van de riviercruiseligplaatsen dient dan een alternatieve locatie te krijgen). De hier reeds aanwezige grote touringcarparkeerplaats wordt de komende jaren nog verder uitgebreid. Of, wellicht zijn aan het Oosterdok kansen voor zo’n nieuwe transferplek. Er kunnen misschien ook nog een aantal touringcarhalteplaatsen worden gerealiseerd aan de noordzijde van de Kattenburgerstraat (bij de muur van het Marineterrein) met een op-/afstapplaats voor rondvaartboten bij het Scheepvaartmuseum. Mogelijk behoren nog andere locaties aan de rand van het centrum of zelfs aan de noordelijke IJ-oevers tot de mogelijkheden."
Update 17-5-2016: Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de Verenigde Rederijen Amsterdam ook tegen het Marineterrein als transferpunt voor touringcars zijn. Dat geeft hoop voor stad en bewoners!

Lees hier mijn artikel over het oneerlijke idee van de organisatie Faircity (sic) Amsterdam om de touringcarproblemen van het gehele centrum op Kattenburg te gaan concentreren.



De Fietsersbond heeft zich gelukkig ook al tegen dit plan gekeerd! 

Foto: Frans Heijn

Blogarchief