Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

dinsdag 18 augustus 2015

Muur langs Marineterrein wordt kunstwerk

De eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Dat betekent dat er in Nederland 10 tot 13 informele ministeriële raden en maximaal 150 ambtelijke vergaderingen en conferenties plaatsvinden. Ook de Europese Commissie en het Europees Parlement komen op bezoek. In een periode van zes maanden komen in totaal 20 tot 25.000 delegatieleden en honderden buitenlandse journalisten naar ons land.
Het Marineterrein zal de thuisbasis voor deze vergaderingen zijn. Naast het Evenementencentrum zal men gebruikmaken van het sportveld waarop een tentenpaviljoen zal verrijzen. De ministeriële raden zullen in het Scheepvaartmuseum worden gehouden.

Cultureel Programma
Voorzitterschappen van de EU kennen gewoonlijk een cultureel programma. In 2016 is 1,5 miljoen euro beschikbaar voor activiteiten in Amsterdam, Brussel en op de Nederlandse ambassades in EU-landen.
Onderdeel van dit programma is The Wall of Interdependence. Met de Wall of Interdependence wil de organisatie 'de politieke vergaderwereld met de maatschappelijke realiteit verbinden'. Dit gaan ze proberen door de muur die het vergaderterrein scheidt van de straat aan beide zijden te gebruiken als ‘muurkrant’. Met aan de binnenzijde actuele teksten en beelden van burgers, dichters, schrijvers, tekenaars uit de ‘buitenwereld’ en aan de publieke zijde berichten vanuit de formele vergaderingen; de ‘Wall of Interdependence’. Gedurende het halve jaar ontwikkelt zich dit ‘gesamtkunstwerk’ in het hier en nu, totdat de muur uiteindelijk helemaal ‘vol’ is. Daarnaast vragen men de Nederlandse ambassades in de Europese hoofdsteden om een zelfde soort muur in hun stad te creëren rond het thema ‘Exploring Future Europe’.

Blogarchief