Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 1 augustus 2015

Legeringsgebouw op Marineterrein door studenten doorgezaagd



Drie studenten Bouwkunde van de HvA hebben voor hun afstudeerontwerp gekozen om het Legeringsgebouw op het Marineterrein eens grondig onder handen te nemen.
Ze kiezen hierbij voor een combinatie van bestaande bouw en moderne nieuwbouw. Het is nog maar de vraag of het Legeringsgebouw het zal overleven als de plannen voor een nieuwe invulling van het terrein duidelijk worden, maar het is een mooie poging om van een vrij lelijk gebouw iets moois te maken.

Van de website van Erfgoedstem:
Foto's: Quinten Boumann

28 juli 2015 Bron: Persbericht HvA

Studenten transformeren op een innovatieve manier een rigide en inflexibel gebouw tot een bruisende coworking space op het Marineterrein te Amsterdam. In dit afstudeerontwerp, ‘from blind-spot to hot-spot’, van Joris Gesink, Sebastiaan van Heusden en Quinten Boumann, krijgt het altijd gesloten Marineterrein een nieuw gezicht. Defensie verlaat het Marineterrein in Amsterdam, met veel leegstand als gevolg. Het drietal studenten laat hier een wel heel bijzondere manier van transformeren zien.

Coworking
Startende ondernemers willen een flexibele werkplek in een stimulerende omgeving. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes vinden er toevallige ontmoetingen plaats. Het is een plek van interactie waar gebruikers elkaar inspireren.

Radicale ingreep
Het voormalig Legeringsgebouw leent zich goed voor kantoorruimtes, maar mist de dynamiek die een coworking space nodig heeft. De drie studenten kwamen op het lumineuze idee om het gebouw over de lengte-as door midden te zagen, waarbij één helft wordt gesloopt. “Het is een volledig nieuwe manier van transformeren” zegt hun begeleider Hans Philips “en het is een geweldig voorbeeld voor hoe dit soort gebouwen uit de jaren 80 nuttig gebruikt kunnen worden”.

Ontmoeten
Naast het bestaande deel wordt een nieuw te bouwen deel geplaatst. Door de toevoeging van deze nieuwbouw ontstaan er drie zones. Het bestaande deel bevat eenvoudige kantoor units, alle ondersteunende functies bevinden zich in de nieuwbouw. Deze zones zijn verbonden door de derde zone, de verbindingszone. Bij elke activiteit die anders is dan werken achter een bureau, moet de oversteek gemaakt worden door de verbindingszone. Dit vergroot de kans op toevallige ontmoetingen. De verbindingszone bestaat uit labyrintische loopbruggen en trappen die de zones en verdiepingen met elkaar verbinden.

Ontwerp
Met de transformatie van een bestaand gebouw op het Marineterrein zijn Gesink, van Heusden en Boumann afgelopen juni met het eindcijfer 9.5 afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. “Het afstudeerproject is Archiprix waardig”, aldus Johanna Gunther, hoofd architectuur van de HvA. De gemeente Amsterdam is samen met de Start-Up Delta van Neelie Kroes zoekende naar nieuwe functies en gebruikers voor het Marineterrein en de jonge ingenieurs zijn er van overtuigd dat hun ontwerp het startsignaal zal geven voor de ontwikkeling van de Amsterdamse Silicon Valley.

Het trio gaat een ontwerpstudio starten om hun gelijkgestemde visie te vertalen naar de praktijk en gaan zich richten op transfomatie projecten.



Blogarchief