Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 19 juni 2019

Proeftuin op het Marineterrein

Olifantenpaadjes
Langzaamaan wordt het Marineterrein groener en groener. Vorig jaar al werden de paden op de Voorwerf weggehaald. Daarvoor in de plaats kwam gras. De bedoeling was het creƫren van een grote groene ruimte waarin als vanzelf olifantenpaadjes zouden ontstaan. Dat ging op twee punten mis.
Ten eerste was de zomer van 2018 onverbiddelijk. Het ingezaaide gras sloeg door de extreme droogte niet aan en de gigantische toeloop van nieuwe bezoekers naar het terrein maakte het er al niet beter op.
Ten tweede had men blijkbaar niet in de gaten dat de weggehaalde paden daar niet voor niets lagen. Ze verbonden op de meest logische manier de verschillende onderdelen van de Voorwerf. Bezoekers en huurders bleven via dezelfde routes het gras bewandelen. De oude paden bleven op die manier gewoon zichtbaar.
De verbinding tussen de oude poort en de haven heeft men nu toch maar afgesloten met een plantsoen. Geen olifantenpaadjes meer dus. Innoveren gaat met vallen en opstaan.

Proeftuin
Vorige week is een deel van de parkeerplaatsen tussen de gebouwen op pootjes aan de Westkade vervangen door groen. Er zijn schuine vakken tussen de stenen gezaagd en naar het schijnt zit het onder de oppervlakte vol met technologisch vernuft. Ze zijn zelfs aangesloten op het internet!
Enkele vakken zijn bedoeld als testveld voor de studenten van het AMS institute dat in een van de gebouwen is neergestreken. Men noemt dit ook wel een Living Lab. Ben ik een oude sok als ik me afvraag of dat hetzelfde is als een proeftuin?
En al is de gekozen beplanting wat saai, het ziet er in ieder geval een stuk beter uit dan stilstaand blik.