Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

maandag 29 juli 2019

Gemeente Amsterdam zoekt directeur Projectbureau Marineterrein

De gemeente Amsterdam is voor een periode van 1 a 2 jaar op zoek naar een directeur voor Bureau Marineterrein.
Er is in de afgelopen 5 jaar een hoop gebeurd. Een groot gedeelte van het terrein werd openbaar toegankelijk, huurders kwamen en gingen, en natuurlijk was er vorig jaar het nieuws dat Defensie het gebied toch niet wilde verlaten.
Onderstaande vacature stond afgelopen maand online. 
Of de huidige directeur Liesbeth Jansen daarmee blijft is nog niet duidelijk.

foto: Linkeroever
---------------------------------------------------------------------------------------------

Directeur Projectbureau Marineterrein Amsterdam, 24 u p/w

Voor het cluster Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam zijn wij op zoek naar een directeur voor het projectbureau Marineterrein Amsterdam.

Functie-omschrijving
Opdrachtspecificaties
Omgeving: Amsterdam
Startdatum: 15 september 2019
Einddatum: 14 september 2020
Optie op verlenging: Ja, tot een totale contractduur van 2 jaar
Aantal uur per week: 24
Intakegesprek: In de week van 9 september (i.v.m. vakanties)
Sluitingsdatum: Woensdag 24 juli om 16.00 uur. Reacties na deze tijd zullen in principe niet worden meegenomen in het selectieproces.

Directeur Projectbureau Marineterrein Amsterdam voor 24 uur per week.

Opdracht/functie omschrijving:
Voor de ontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam, nu nog grondgebied van Defensie, zijn Rijk (Defensie en Binnenlandse Zaken) en de organisatie een tijdelijk samenwerkingsverband aangegaan. In 2013 is hiervoor de bestuursovereenkomst door alle partijen ondertekend.
De ambitie voor het Marineterrein is om het geleidelijk aan te transformeren van een afgesloten defensieterrein naar een innovatief milieu met internationale uitstraling, wat een toegevoegde waarde heeft voor de stad Amsterdam tot ver daarbuiten. Gefaseerd zijn en worden delen van het terrein door Defensie overgedragen voor de beoogde ontwikkeling en opengesteld voor publiek.

Projectbureau Marineterrein Amsterdam (PBMA) is de projectorganisatie van het tijdelijk samenwerkingsverband van het Rijk (ministerie van Defensie en Rijksvastgoedbedrijf) en de organisatie. PBMA is belast met de dagelijkse gang van zaken van de tijdelijke ontwikkeling van het Marineterrein binnen de kaders van de bestuursovereenkomst, en is administratief ondergebracht bij de organisatie van de Gemeente.
De doelstelling van het PBMA is om het gebied incrementeel te ontwikkelen, waarbij het gebied op de kaart gezet wordt als "kraamkamer" voor innovatie die bijdraagt aan duurzame oplossingen voor grootstedelijke uitdagingen. Het uitgangspunt hierbij is "bedenken, testen, toepassen", en de tijdelijke ontwikkeling is leidend om uiteindelijk te komen tot een stedenbouwkundig en planologisch kader.

Wij zijn op zoek naar een Projectdirecteur voor het PBMA. De projectdirecteur is eindverantwoordelijk voor het behalen van de doelstelling voor de incrementele gebiedsontwikkeling van het Marineterrein binnen de kaders van de bestuursovereenkomst en de inrichting van de projectorganisatie hierop. De projectdirecteur werkt voor de gezamenlijke opdrachtgevers Rijk en Gemeente en legt verantwoording af in de Stuurgroep Marineterrein waarin deze beide opdrachtgevers zijn vertegenwoordigd. De projectdirecteur geeft invulling aan en is verantwoordelijk voor:

· De (tijdelijke) ontwikkelstrategie, exploitatie en beheer van de door Defensie voor ontwikkeling overgedragen delen van het Marineterrein, waarmee de basis gelegd wordt voor de beoogde langere termijn gebiedsontwikkeling van het hele terrein.
· De programmering van de vrijgekomen gebouwen en terreindelen door middel van zorgvuldige curatie en het verbinden van onverwachte partners van netwerken, zodat een programmatische meerwaarde voor het gebied en de stad ontstaat. De kaders voor deze ontwikkeling zijn vastgelegd in de Strategienota, de bijbehorende financiële kaders, de Bestuursovereenkomst 2013 en de Principenota.
· Het bepalen en uitdragen van de koers en strategie waarmee het Marineterrein gepositioneerd wordt als innovatief milieu.

Taken/werkzaamheden:
· Het leiden van het Projectbureau Marineterrein Amsterdam.
· Ambassadeur, vertegenwoordiger en aanspreekpunt zijn voor de tijdelijke ontwikkeling van het Marineterrein.
· Het verder uitwerken en implementeren van de tijdelijk ontwikkelstrategie met bijbehorende vastgoedexploitatie en beheer- en onderhoudsexploitatie voor het door Defensie voor ontwikkeling overgedragen deel van het Marineterrein, zoals beschreven in de kaderstellende stukken.
· Het opstellen van en uitvoering geven aan een wervings- en curatieprogramma voor de exploitatie en programmering van de gebouwen en de openbare ruimte op de overgedragen delen van het Marineterrein.
· Het voor verantwoording aan de Stuurgroep jaarlijks laten opstellen van een werkplan en begroting ten behoeve van de tijdelijke ontwikkelstrategie, vastgoed-, beheer- en onderhoudsexploitatie.
· Het opstellen van een uitvoeringsprogramma voor de tijdelijke gebiedsinrichting.
· Het verzorgen van een beheerprogramma en beheerorganisatie voor het door het Rijk voor ontwikkeling overgedragen gebied om dit veilig openbaar en toegankelijk te krijgen (beheerplan en beheerexploitatie).
· Haalt evenementen naar het Marineterrein die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen voor het Marineterrein en passen binnen de uitgangspunten van het gewenste milieu.
· Heldere en tijdige verantwoording richting de stuurgroep Rijk/Gemeente (Rijksvastgoedbedrijf, Defensie, G&O, Stadsdeel Centrum) met betrekking tot de investeringen in het kader van de vastgoed- en beheerexploitatie en het door Rijk en gemeente beschikbaar gestelde projectbudget. Daarbij kan aangesloten worden bij de gemeentelijke systematiek en financiële administratie van G&O.
· De projectdirecteur draagt zorg voor periodieke verslaglegging aan de stuurgroep over inhoudelijke en financiële stand van zaken.
· De projectdirecteur is secretaris van de stuurgroep Marineterrein, (maximaal) 4 maal per jaar, en rapporteert in die hoedanigheid aan de stuurgroep over de voortgang en uitwerking van de in de werkplannen beschreven producten ten behoeve van de tijdelijke ontwikkelstrategie, vastgoed-, beheer- en onderhoudsexploitatie. Tevens signaleert de projectdirecteur mogelijke knelpunten, zodat besluitvorming en richtinggeving kan plaatsvinden in de stuurgroep.
· Het zorgdragen voor een ordelijke en inzichtelijke verantwoording van subsidies en overige (externe) middelen.

Functie eisen
KNOCK-OUT:
· Je bent in het bezit van een erkend WO diploma, afstudeerrichting Media Studies of Bestuurskunde.
· Je hebt minimaal 10 jaar relevante werkervaring als zelfstandig functionerend (project)directeur/manager in incrementele gebiedsontwikkelingsprojecten van vergelijkbare omvang als het Marineterrein, waarbij herontwikkeling en programmering van bestaand vastgoed en samenwerking tussen verschillende overheden en marktpartijen aan de orde was, opgedaan in de afgelopen 20 jaar.
· Je hebt minimaal 10 jaar relevante ervaring met exploitatie en beheer van gebouwen en gebieden in incrementele gebiedsontwikkeling.
· Je hebt minimaal 10 jaar relevante ervaring in positionering van gebouwen en gebieden, het bouwen van een merkidentiteit in de incrementele gebiedsontwikkeling door middel van programma.
· Je beschikt over minimaal 10 jaar ervaring met het opbouwen van een voor de ontwikkeling relevante community, waaronder selectie van huurders en programma binnen de incrementele gebiedsontwikkeling.
· Je beschikt over minimaal 5 jaar ervaring met werken voor meerdere overheden tegelijkertijd binnen een project, opgedaan in de afgelopen 10 jaar.
· Je bent beschikbaar vanaf 15 september 2019 voor 24 uur per week.
Reacties van kandidaten die geen kennis van/ervaring met de gestelde eisen hebben, worden door de opdrachtgever terzijde gelegd.

Gunningscriteria:
· Je hebt ervaring met werken met meerdere overheden binnen een project binnen zowel grote als kleinere gemeenten. (weging 20%)
· Je hebt kennis van en ervaring met verschillende overheden en met private partijen. Je kent en onderkent de verschillen in cultuur, werkwijze en belangen tussen de verschillende bestuurslagen, gemeente en rijk, en kan vanuit deze verschillen gelijktijdig de belangen van meerdere bestuurslagen bedienen. Je hebt goed gevoel voor politieke verhoudingen binnen gemeente en rijk. Je kent en onderkent politieke gevoeligheden op elk schaalniveau. (weging 20%)
· Je hebt ervaring en gevoel voor het belang van participatie en het betrekken van de omgeving in incrementele gebiedsontwikkeling. (weging 20%)
· Je beschikt over kennis van en ervaring met alle aspecten van de gebiedsontwikkeling. (weging 20%)
· Je hebt een zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal zowel in woord als geschrift. (weging 20%)

Competenties:
· Visie / Inventiviteit
· Aansturen
· Overtuigingskracht
· Communicatieve vaardigheden / Relatiebeheer
· Organisatie- en omgevingsbewustzijn