Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

dinsdag 3 april 2018

Wie zijn toch die bejaarden op het Marineterrein?



Tech Wharf
In 2015 werd na 350 jaar de oude poort van het Marine Etablissement Amsterdam geopend voor het publiek en begon officieel de herontwikkeling van het gebied dat nu als het Marineterrein te boek staat. Al snel namen de eerste huurders hun intrek in de historische gebouwen aan de Voorwerf - het parkachtige deel naast het Scheepvaartmuseum. Neelie Kroes was er daar een van met haar organisatie StartupDelta. Ze wilde van het terrein een tech-walhalla maken met kleine bedrijfjes die door zouden moeten groeien tot wereldspelers. Ze presenteerde haar idee voor een 'Tech Wharf' met veel bombarie in De Wereld Draait Door. Iets waar menigeen door werd overvallen.

Geïsoleerd op Marineterrein
Nog geen jaar later verhuisden Kroes en haar StartupDelta alweer van het terrein naar elders in de stad. Nog eens zes maanden later vertelde ze in een interview met Vrij Nederland waarom: ze voelde zich geïsoleerd van de buitenwereld.
Kroes: 'Het grootste aantal bezoekers dat ik daar heb gezien, was een groep van zestig ouderen achter een rollator.’ Hard lachend: ‘Zij kwamen duidelijk niet voor ons, maar voor een rondleiding over het kazerneterrein.’

Of toch drukte op het Marineterrein?
Deze week verscheen in de Telegraaf opnieuw een interview met Kroes waarin ze een heel ander beeld van haar tijd op het terrein schetst: 
'Het is fascinerend wat startups met een stad doen. De ambiance verandert. Mensen komen in beweging. [...] Ik heb het op het Marineterrein gezien als ambassadeur van Startup Delta. De buren waren nog nooit op dat terrein geweest, totdat we daar met alle bedrijfjes de deuren openden en zelfs mensen met rollators een kijkje kwamen nemen. Het geeft reuring. En dat hoort bij een stad.'

Waar ze eerst geen hond tegenkwam, verhaalt ze nu van reuring en bedrijvigheid. Nota bene die bejaarden met hun rollator blijken in haar hoofd een dubbelrol te vervuld te hebben.

Lobby in volle gang
Het lijkt bijna alsof Kroes haar oude idee om van het gebied een bedrijventerrein te maken toch niet los kan laten. Dat het met z'n rug (geïsoleerd) naar de stad bleek te staan doet daar ogenschijnlijk niets aan af.
De strijd tussen bewoners en geëngageerde lokale politici aan de ene kant en Rijksvastgoed en de kantorenlobby aan de andere kant wordt in kranten en op sociale media in ieder geval langzaam opgevoerd. Waar de eerste groep liever een duurzame, sociale invulling ziet, wil de tweede groep een 'innovatiekwartier' met voorzieningen voor de werknemers aldaar. 
Voor beide kanten zijn argumenten te bedenken, maar voor de buurt (Kattenburg en de andere Oostelijke eilanden) lijkt een verbindend karakter met een mix van voorzieningen voor werknemers én bewoners, met (meer) woningen, ook voor ouderen, een ruim park en voldoende cultuur het beste alternatief. We zullen zien welke ideeën uit de strijd boven komen drijven en zullen beklijven.

Met die bejaarden komt het zeker goed. Dankzij de rollator bereiken die het Marineterrein namelijk toch wel. Startup-walhalla of niet ;-)

------------------------------------

Vrij Nederland 11-2-2016:

[...] Toen ze vorig jaar als ambassadeur begon aan haar taak om Nederland meer op de kaart te zetten als walhalla voor start-ups, streek ze in eerste instantie met haar team neer op het voormalige Marineterrein, achter het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.
Het idee was de talloze gangen en kamers van het oude Poortgebouw om te toveren tot een bruisende broedplaats van nationale en buitenlandse start-ups. Maar dat plan bleek met alle nodige verbouwingen en vergunningsaanvragen te ambitieus. Kroes, aangekomen in haar werkkamer: ‘We voelden ons geïsoleerd van de buitenwereld. Het grootste aantal bezoekers dat ik daar heb gezien, was een groep van zestig ouderen achter een rollator.’ Hard lachend: ‘Zij kwamen duidelijk niet voor ons, maar voor een rondleiding over het kazerneterrein.’ [...]

------------------------------------

Telegraaf 29-3-2018:

[...] Na uw werk als Eurocommissaris heeft u zich vooral beziggehouden met de vrije markt en het fenomeen startups.
Ik noem het de nieuwe economie. Het is fascinerend wat startups met een stad doen. De ambiance verandert. Mensen komen in beweging. Er is een plan en iedereen duikt daar op zijn manier op. Bedrijven betrekken universiteiten erbij. Mensen uit de omgeving moeten er iets aan hebben of zelf meehelpen.
De aanzuigende werking is groot. Het gaat niet altijd goed, bedrijfjes stranden weer. Maar dat vallen en opstaan hoort erbij. Ik heb het op het Marineterrein gezien als ambassadeur van Startup Delta. De buren waren nog nooit op dat terrein geweest, totdat we daar met alle bedrijfjes de deuren openden en zelfs mensen met rollators een kijkje kwamen nemen. Het geeft reuring. En dat hoort bij een stad. [...]

Blogarchief