Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

maandag 20 maart 2017

Historische scheepswerven terug op Marineterrein



Scheepswerf Admiraliteit
Een van de studentenontwerpen voor het Marineterrein die me het meest aanspreekt is die van Joran Lammers van Wageningen Universiteit. Hij maakte in het kader van zijn Bachelor-scriptie Landschapsarchitectuur een ontwerp waarbij de oude scheepswerven van de Admiraliteit, die ooit op Kattenburg de marinevloot voortbrachten, herleven. Hij situeert enkele boogvormige woonblokken (ze lijken vanaf de waterzijde enigszins op de Markthal in Rotterdam) op precies dezelfde plek waar de 'bijltjes van Kattenburg" ooit aan de schepen werkten. De boogvorm verwijst naar overdekte scheepsdokken.
Verder wordt in het ontwerp het terrein weer grotendeels in de oude vorm teruggebracht met een groot wateroppervlak in het midden. In de jaren zestig is dit gedeelte van het Marine-etablissement namelijk gedempt om het door de bouw van de IJ-tunnel verloren grondoppervlak te compenseren.



Baai van Kattenburg
Er ontstaat een weids uitzicht over "de baai van Kattenburg" met een licht oplopende waterkant in de oosthoek. Hierdoor krijgt de natuur de vrije hand, alhoewel een constante muggenplaag door zo'n 'moeras' wel op de loer ligt.
Toch lijkt het ontwerp me weinig realistisch door de plaatsing vlak naast het Scheepvaartmuseum en het grote verlies van kostbare grond. Ook is weinig tot geen verbinding met de al bestaande woningen aan de oostkant van Kattenburg. Wellicht is een andere plek op het terrein, bijvoorbeeld aan de spoorkant, geschikter. Maar dan is het effect van de baai natuurlijk compleet verdwenen.