Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 2 september 2016

Gemeente onderzoekt mogelijkheden voor festival 'freezone' op Marineterrein



Update (9-2-2017): voor de derde keer is de presentatie van de bevindingen uitgesteld. Het wordt nu ergens in maart 2017.

Update (14-11-2016): voor de tweede keer is de presentatie van de bevindingen uitgesteld. De nieuwe dealine is ergens in december 2016. We wachten (iets minder geduldig) af.

Begin deze zomer hebben de raadsleden Ruigrok (VVD), Van Dantzig (D66) en Bosman (D66) een motie ingediend met het verzoek aan het college om de mogelijkheden te onderzoeken van een tijdelijke freezone voor vrij toegankelijke experimentele en/of kleinschalige culturele evenementen en festivals op bijvoorbeeld het terrein van het Marine Etablissement.
Dit zou dan gaan om evenementen die vanwege hun vernieuwende karakter niet passen binnen de bestaande 'locatieprofielen'. In normale woorden: een hoop leuke gekkigheid op het Marineterrein! En dat bedoel ik niet cynisch, want ik ben zeker voor een plek waar het experiment niet geschuwd hoeft te worden.
Het is verder opvallend dat de drie raadsleden Governors Island als voorbeeld voor het Marineterrein noemen. Ik pleit er al langer voor om dit project in New York als uitgangspunt voor de ontwikkeling in Amsterdam te nemen, maar dan vooral in het kader van de landschappelijke en architectonische keuzes die er gemaakt moeten worden. De culturele invulling kan daar wat mij betreft zeker aan worden toegevoegd.
De motie is inmiddels aangenomen en burgemeester Van der Laan heeft beloofd het gevraagde te laten onderzoeken. Op de termijnagenda staat als einddatum 31-9-2016. We wachten geduldig op de bevindingen.

Hieronder een video met de huidige situatie op Governors Island:



De gehele motie:

Onderwerp 
Motie van de leden Ruigrok, Van Dantzig en Bosman inzake de uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid (Governors Island op Marineterrein). 

Aan de gemeenteraad 

Ondergetekenden hebben de eer voor te stellen: 
De raad, 
Gehoord de discussie over de uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid (Gemeenteblad afd. 1, nr. 842). 
Overwegende dat: 
− in Amsterdam jaarlijks honderden festivals plaatsvinden waarvan driekwart probleemloos verloopt; 
− evenementen ook door Amsterdammers druk worden bezocht en van grote toegevoegde economische waarde voor de stad zijn; 
− er een nieuw Amsterdams festivalbeleid wordt geformuleerd met duidelijke kaders, restricties en locatieprofielen; 
− sommige initiatieven hoewel ze voldoen aan de voorwaarden wat betreft omvang en geluidsbelasting vanwege hun vernieuwende karakter niet passen binnen de locatieprofielen; 
− Amsterdam plek moet blijven bieden aan kleinschalige en experimentele invulling van cultuur en festivals; 
− de keuze voor vaste locatie voor dit soort evenementen een positief effect heeft op kwaliteit en innovatie van het aanbod; 
− op het Governors Island in New York -dat sinds 2003 publiekelijk toegankelijk is allerlei culturele activiteiten, evenementen en festivals worden georganiseerd waarvoor op Manhattan geen plek is; 
− het Marineterrein een goed bereikbare plek aan de rand van het centrum is die de komende jaren verder ontwikkeld wordt. 

Verzoekt het college van burgemeester en wethouders: 
− in het kader van het nieuwe evenementenbeleid de mogelijkheden van een tijdelijke freezone voor vrij toegankelijke experimentele en/of kleinschalige culturele evenementen en festivals op bijvoorbeeld het terrein van het Marine Etablissement te onderzoeken; 
− de uitkomsten van dit onderzoek aan de raad voor te leggen. 

De leden van de gemeenteraad 
M.H. Ruigrok 
R.H. van Dantzig 
A.M. Bosman