Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 15 januari 2015

Aanbesteding gestart voor verbouwing gebouw 27E (Elektrotechnische School Koninklijke Marine)

Uit de aanbestedingsleidraad:



Algemene kenmerken

Het project betreft de renovatie van gebouw 027E op het Marineterrein te Amsterdam. Het Marineterrein staat kort voor de geleidelijke transitie van militair complex naar openbaar gebied. Het eerste deel van het terrein wordt in januari 2015 openbaar gemaakt. Het vertrek van de aangewezen defensieonderdelen is in 2018 afgerond. De vrijgekomen gebouwen en terreinen worden beheerd door een projectbureau (Bureau Marineterrein Amsterdam), dat de ontwikkeling begeleidt in een opdracht van zowel het Rijk als de gemeente Amsterdam. Deze samenwerking en de beoogde doelstellingen zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst die op 05 december 2013 is gesloten. Gebouw 027E, in 1958 gebouwd als de elektrotechnische school van de Koninklijke Marine, is een van twee vleugels op kolommen die samen met de geschakelde laagbouw wordt aangeduid als gebouw 027. De betreffende vleugel is, vooruitlopend op een nooit uitgevoerde renovatie, volledig gestript en provisorisch wind- en waterdicht gemaakt. In de eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de EU en vinden alle daaraan gerelateerde bijeenkomsten plaats op het Marineterrein, georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambtelijke vergaderingen vinden voor een aanzienlijk deel plaats in het daar aanwezige congrescentrum. Daarnaast vinden in die periode, zowel op het Marineterrein als in de stad, gerelateerde evenementen plaats in een breed cultureel programma. Naar aanleiding van dit evenement is besloten gebouw 027E te renoveren en deels ter beschikking te stellen aan de Centrale Projectorganisatie EU2016 van Buitenlandse Zaken. Het gebouw zal daarom worden aangeduid als het ‘Europagebouw’. Gedacht wordt een deel van de aanvullende programmering van de projectorganisatie hier te huisvesten, zoals een publieks- en bezoekerscentrum. Daarnaast kan het gebouw onderdak bieden aan tijdelijke tentoonstellingen en andere gelieerde bestemmingen. Deze invullingen vragen nog nadere uitwerking. Het gebouw moet op een casco plus niveau gereed gemaakt worden om deze nieuwe functies te kunnen faciliteren. De ontwikkeling creĆ«ert hoogwaardige vierkante meters die deels tijdens, en als geheel na, het voorzitterschap beschikbaar zijn voor (tijdelijke) exploitatie bij de herontwikkeling van het Marineterrein. Het gebouw is in huidige staat in principe een ruwbouw casco. De noord- en zuidgevel zijn geheel verwijderd en dichtgetimmerd. Alle E&W installaties, inclusief sanitair alsook alle indelingen en afbouw zijn compleet verwijderd.


Opdrachtkenmerken
De renovatie omvat op hoofdlijn de plaatsing van twee nieuwe glasgevels, volledige E&W installaties inclusief sanitair en liften. In totaal beslaat de opgave ca. 2.400 m2 GBO. Aan de huidige situatie worden bovendien een aanvullend vluchttrappenhuis toegevoegd. Het gebouw wordt met kale vloeren zonder indeling opgeleverd.
De installaties sluiten voor een deel aan op de bestaande infrastructuur van gebouw 027. In aanvulling daarop worden duurzame technieken toegepast voor de verwarming en luchtbehandeling van het gebouw. Hoewel het Nederlandse voorzitterschap op 01 januari 2016 formeel begint, vinden er al vooruitlopende bijeenkomsten plaats eind 2015. Vanwege die aanloopperiode, en de andere voorbereidingen, zoals de vaste en losse inrichting en de operationele inregeling, moet het gebouw uiterlijk 15 november 2015 gereed zijn. Bij het overschrijden van deze termijn zijn er geen acceptabele alternatieven voorhanden. Bovendien moet het terrein tijdig gevrijwaard zijn van bouwactiviteiten. De uiterste opleverdatum is daarom een zeer dwingend procesaspect.


Blogarchief