Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

zaterdag 27 augustus 2016

Amsterdam Maker Festival Marineterrein op AT5

Vorig weekend vond op het Marineterrein het Maker Festival plaats. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar AT5 maakte een verslag en verschillende kranten schreven er over. Hieronder een artikel uit Trouw en het AT5-item. In mijn vorige post een aantal Instagram-bijdragen van bezoekers en de organisators.

 


Een bak vol creatievelingen die goede ideeën delen

20-08-2016 Trouw

Creatieve industrie | reportage | In Amsterdam vindt dit weekend het Maker Festival plaats. Uitvinders, robotbouwers en andere creatieven presenteren hier hun nieuwste vondsten.
De oude kantoren van het marineterrein, naast Nemo en het Scheepvaartmuseum, zijn dit weekend het speelplein van zo'n tweehonderd jonge 3D-printontwerpers, programmeurs, hackers, goudsmeden en andere ambachtslieden. Bezoekers kunnen een virtual reality-bril proberen, leren coderen, zelfgebouwde robots bekijken, maar ook speelgoed van bamboe maken of een stoel van origami, stevig genoeg om op te zitten.
De vierde editie van het Amsterdam Maker Festival heeft als doel jongeren enthousiast te maken voor de opkomende 'geavanceerde creatieve industrie'. De eerste bezoekers druppelden gistermiddag na de start om 13 uur binnen. Voor robotica lijkt reclame inmiddels overbodig.
Exposant op het festival is natuurkundedocent Floor Zegwaard uit Den Haag met vijf leerlingen van het Maerlant-lyceum. "Onze buitenschoolse robotteams rijzen de pan uit", zegt hij. "Oud-leerlingen komen ervoor terug, nieuwe brugklassers kiezen speciaal voor onze school."
Omdat robotica nog geen echt vak is op de middelbare school, gaat Zegwaard jaarlijks met zo'n 160 leerlingen na schooltijd aan de slag. "Budgetteren, sponsors zoeken, bedrijven benaderen, leren programmeren en samen bouwen, net zolang tot een mechanisme werkt, dat komt er allemaal bij kijken. Ontzettend leerzaam voor scholieren", zegt hij.
Voor hem staan vijf jongens van 15 jaar in een bak omgeven met kleine zelfgebouwde robotjes van lego en metaal. Micky Gielen is een van hen. "Twee jaar geleden deden we in de Verenigde Staten mee aan de First Tech Challenge. We zijn gewoon eerste geworden", zegt hij. "Dat was supergaaf." Deze robot-wedstrijd voor leerlingen wordt binnenkort ook in Nederland gehouden, en daar bereiden de jongens zich dit weekend op het festivalterrein op voor.
Ook in de makerversity, het hart van het festival, spat het enthousiasme eraf. Het is de thuisbasis voor makers in Amsterdam, en zo een logische locatie voor het Maker Festival. Naar Londens voorbeeld zitten hier veertig uitvinders in een grote hal aan houten bureaus, te programmeren, te ontwerpen of te testen. "Het is eigenlijk een bak vol creatieve mensen", zegt Anush Martirossian van het makerversity-team. "Ze delen ideeën, technieken en de nieuwste apparaten in een werkplaats." Anders dan in een gewone kunstenaars-broedplaats ligt de nadruk hier op delen.
Joris Lam (25) is een van hen. Hij ontwerpt wifivogelhuisjes om de luchtkwaliteit in een straat te meten. Met de gemeente Amsterdam zit hij inmiddels om tafel om te kijken hoe dit in de stad vorm kan krijgen. "Het meten van luchtkwaliteit is duur voor een gemeente, terwijl sensor-techniek steeds goedkoper wordt." Lam hoopt dat het ontwerp zal aanslaan. "De nieuwe generatie wil sociaal betrokken zijn."
Dat gelooft ook festivalorganisator Nathan Wiersma. "We staan echt aan het begin van een nieuw tijdperk", zegt hij. "Mensen willen weer zelf maken. Dat zijn we met z'n allen verleerd." Consumeren zonder de oorsprong te kennen is volgens hem voorbij. "De nieuwe generatie wil producten snappen, de grondstof kennen en hergebruiken. En je ziet het, makers hier om ons heen zijn echt trots op hun product."