Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 10 april 2015

D66 make up your mind!

In nog geen half jaar tijd heeft D66 het voor elkaar gekregen drie(!) verschillende visies op het marineterrein tentoon te spreiden...
In november 2014 maakte de partij na alle onderzoeken en verkenningen van de afgelopen jaren zich ineens zorgen over de huidige functie van het terrein voor wat betreft de veiligheid van Amsterdam.
D66 Amsterdam wil van de burgemeester Van der Laan weten wat voor consequenties het vertrek van defensie van het Marineterrein op Kattenburg heeft op de openbare orde en veiligheid. D66 raadslid Ariella Verheul, woordvoerder Openbare Orde en Veiligheid: “Een groot gebied als dit biedt enorme kansen voor de stad wanneer het een publieke functie krijgt. Maar naar het lijkt is bij het maken van de afspraken over de overdracht van het terrein van het Rijk naar de gemeente onvoldoende gekeken naar de consequenties hiervan voor de openbare orde en veiligheid van Amsterdam”.  [...]
Het raadslid verzoekt Van der Laan om te inventariseren op welke alternatieve locaties de veiligheidstaken in de toekomst kunnen plaatsvinden. Als er geen alternatieve locaties zijn moet een deel van het Marineterrein volgens D66 beschikbaar blijven om de veiligheid in de stad te kunnen waarborgen. 
Enkele weken geleden had D66 toch ineens haast met de ontwikkeling van het gebied. Er moeten volgens de partij zo snel mogelijk veel woningen op het terrein komen. Enige visie op een duurzame ontwikkeling die past in dit deel van de stad ontbrak volledig.
D66 wil dat er sneller en meer worden gebouwd op het terrein dan aanvankelijk gepland. Vink: “De vraag naar huizen in Amsterdam neemt snel toe. Zodra het terrein vrij komt in 2018 moeten we gelijk kunnen starten met bouwen”. Een paar jaar geleden is er gekozen om het terrein geleidelijk te ontwikkelen. “Dat was toen, middenin de economische crisis, een logische keuze. Maar nu is er geen tijd de verliezen”, aldus Bart Vink. D66 wil duidelijkheid van het college: hoe ziet de herontwikkeling eruit, wat is de planning en is er ruimte om in 2018 te starten met bouwen.
En gisteren kwam er dan het Groenplan van D66-wethouder Abdeluheb Choho. Daarin staat dat men de mogelijkheid wil gaan onderzoeken om een nieuw stadspark te ontwikkelen op het marineterrein.
Op de langere termijn, na 2025, worden op verschillende locaties in de stad ontwikkelingen verwacht, waar groeninvesteringen in kunnen worden meegenomen. Dat geldt voor bijvoorbeeld Havenstad, Zeeburgereiland en Schinkelhoek. In het kader van Havenstad wordt nagedacht over het vergroten van het Westerpark in westelijke richting en ten noorden van het spoor. Ook op het Marineterrein liggen mogelijkheden om een deel van het terrein in te richten als park
Woningbouw en aanleg van een park hoeven elkaar natuurlijk niet te bijten, maar het lijkt wel of politici van deze partij elkaar niet vaak spreken. In plaats van af en toe wat te roepen zou men beter een weldoordacht plan kunnen opstellen waar een echte discussie over kan ontstaan. Laat het roeptoeteren over aan de populisten!